Een sprong voorwaarts: Hyundai Santa Fe

De Hyundai Santa Fe heeft een flinke sprong voorwaarts gemaakt als het om design gaat. De nieuwe Santa Fe heeft een stoere uitstraling en een moderne look. Hyundai positioneert de Santa Fe dan ook wat hoger, maar houdt de prijs scherp. Zeer scherp.

Hyundai bevindt zich met de Santa Fe in het velbochten segment van de SUV’s. Modellen als de Santa Fe hebben zich in de afgelopen jaren steeds verder naar boven gewerkt in de verkoopstatistieken. Werden er in Nederland in 1995 nog slechts 2.300 SUV’s verkocht, in 2005 waren dat er maar liefst 20.000. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het groter wordende aanbod van dergelijke auto’s. Vooral de opkomst van betaalbare SUV’s zoals de Hyundai Santa Fe hebben daar hun steentje aan bijgedragen.

Zakelijke rijder
In 2000 kwam de vorige generatie van de Santa Fe op de markt. Het model heeft – ondanks zijn opvallende vormgeving – voor goede verkoopresultaten gezorgd. In tegenstelling tot zijn voorganger positioneert Hyundai de nieuwe Santa Fe in een hoger segment. Vooral de zakelijke rijder wil Hyundai aanspreken. De importeur laat bovendien weten dat de gemiddelde SUV-koper een kritische consument is die gaat voor uitstraling en kwaliteit. Dat zie je ook aan de uitstraling van het model. De Santa Fe is duidelijk gegroeid en het design is meer Europees dan ooit. Het stoere front, de oplopende lijn onder de ramen en de brede achterzijde bevestigen dit. Ook de koplampen achter helder glas, de verchroomde uitlaatpijpen en de in kleur gespoten onderdelen versterken deze uitstraling.

Hard plastic
Op het eerste gezicht is dit ook van het interieur te zeggen. De verschillende materialen en kleuren dragen bij aan een hoogwaardige uitstraling. Minder mooi is de keuze voor het vele nephout dat er duidelijk als plastic uitziet. Werpen we een kritische blik op het interieur dan vallen verder de verschillende naden en ongelijke verlopen tussen de dashboarddelen op. Ook de knopjes van het radiosysteem en het gebruik van hard plastic doen minder kwalitatief aan dan je zou verwachten. De uitstraling van het exterieur is stoer, robuust en heeft zelfs een zakelijk karakter. Het interieur daarentegen haalt het nog niet bij de Europese concurrentie.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Zeven zitplaatsen
Op dit moment is de Hyundai Santa Fe één van de weinige SUV’s in zijn segment die leverbaar is met zeven zitplaatsen. De ruimte voorin en op de achterbank zijn dik in orde. Aan hoofd- en beenruimte is geen gebrek. Bovendien is de leuning van de achterbank verstelbaar. Klappen we die leuning voorover dan komen we op de achterste twee zitplaatsen terecht. Deze twee zitplaatsen zijn met een simpele handeling uit de vloer te klappen zoals we dat inmiddels kennen van midi-MPV’s als de Opel Zafira en Renault Grand Scénic. De ruimte is voor personen tot 1.60 m voldoende, maar blinkt niet uit. Personen langer dan 1.60 m zitten met hun benen tegen de achterbank en met het hoofd tegen het dak. De in- en uitstap is onhandig, maar als noodoplossing of voor kinderen is de ruimte voldoende. Nadeel van de zevenpersoons opstelling is het gebrek aan bagageruimte. Klappen we de twee zitplaatsen weer in dan ontstaat een kofferbak met een inhoud van maar liefst 969 liter. Doordat de Santa Fe hoog op de poten staat is de til naar de kofferbak hoog. Verdere opbergruimte vinden we in de vorm van een (gekoelde) middenarmsteun, portiervakken, een ruim dashboardkastje, bekerhouders en wat ruimte tussen de voorstoelen. Ergonomische heeft Hyundai de Santa Fe goed ingericht. Alle bedieningsorganen zitten op de juiste plaats.

Benzine- en dieselmotor
De Santa Fe wordt geleverd met een benzine- en een dieselmotor. De benzinekrachtbron is een 2.7i V6 met een vermogen van 189 pk. De V6 is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak en aangedreven op de voorwielen. Een viertraps automaat is als optie leverbaar en direct gekoppeld aan vierwielaandrijving. De dieselmotor waarmee wij reden betreft een 2.2 CRDi VGT common-rail dieselmotor goed voor een vermogen van 150 pk en een koppel van 335 Nm. Deze motor is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak en naar wens optioneel leverbaar met een vijftraps automaat leverbaar. Bij alle motoren heeft u als consument de keuze uit een voorwielaangedreven versie en een vierwielaangedreven Santa Fe. Hierdoor hoeft u niet te betalen voor vierwielaandrijving als u dat ook niet nodig heeft.

2.2 CRDi
Zoals gezegd hadden wij de beschikking over de Santa Fe met 2.2 liter dieselmotor. De motor houdt zich onder de 100 km/h netjes op de achtergrond. Op de snelweg wordt het kenmerkende dieselgeluid duidelijk hoorbaar. Ook wind- en bandengeruis dringen dan duidelijker door tot het interieur. Met een gewicht van 1.758 kg is de Santa Fe bepaald geen lichtgewicht. De dieselmotor heeft dan ook moeite om vlotte tussensprints neer te zetten. Onderin toeren speelt het gewicht van de Santa Fe hem duidelijk parten. Een acceleratie van 0-100 km/h in 11,3 seconden is echter wel een net gegeven. Om die tijd te halen dan zal snel moeten worden geschakeld en daar leent de versnellingsbak zich niet voor. De vijfbak blinkt niet uit in souplesse en je hoort de pook duidelijk door te verzetten gaan.

Gladde stoelen
Meer en meer draait het bij moderne SUV’s om een dynamisch weggedrag. Voor het echte gooi en smijtwerk moet je geen SUV kopen, maar de Santa Fe laat zich keurig door de bochten loodsen. Overhellen wordt binnen de perken gehouden. Jammer genoeg heeft Hyundai zeer vlakke en gladde stoelen (lederen bekleding) gemonteerd waardoor je alsnog heen en weer schuift. Ook de lichte besturing doet afbreuk aan de dynamische rijeigenschappen.

Uitvoeringen en prijzen
De Santa Fe is leverbaar vanaf € 31.795,- voor de 2.7i V6 2WD. De goedkoopste diesel kost € 33.295,- en betreft de 2.2 CRDi 2WD in ActiveVersion-uitvoering. Standaard monteert Hyundai op elke Santa Fe zaken als ABS met EBD, 17 inch lichtmetalen wielen, cruise control, airco, elektrische ramen, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels en mistlampen vóór. De door ons gereden 2.2 CRDi 2WD StyleVersion is qua uitrusting het topmodel en beschikt over zaken als gescheiden climate control, lederen bekleding, boordcomputer, privacy glass, regensensor, automatisch dimmende binnenspiegel, stoelverwarming en chromen deurgrepen (exterieur). De derde zitrij is optioneel en kost € 795,-. Vierwielaandrijving kost op alle uitvoeringen € 2.695,- extra. Kijken we naar de directe concurrentie (qua dieselmotoren) dan zien we dat Kia de Sorento levert met een 140 pk dieselmotor voor € 33.795,- en dat bij Chevrolet de Captiva diesel (150 pk) minimaal € 39.995,- moet kosten. Hyundai heeft daarmee duidelijk het goedkoopste aanbod. Alleen de benzineversie van Hyundai valt wat duurder uit dan de concurrentie, maar daarmee heeft u dan ook meteen een zescilinder.

Conclusie
Koreaanse autofabrikanten begrijpen als geen ander dat je met een goede prijs, goede verkoopresultaten kunt behalen. Design speelt echter een steeds belangrijkere rol. Dat wordt vooral duidelijk bij de Hyundai Santa Fe. Het model is in alle opzichten duidelijk gegroeid en vooral qua uitstraling zijn er flinke sprongen voorwaarts gemaakt. De keuze uit voor- of vierwielaandrijving, een diesel- of benzinemotor, automaat of handbak en een drietal uitvoeringen maakt de Santa Fe een sterk model. De rijeigenschappen zijn voor een ruim 1.700 kg zware SUV zeker niet slecht en aan binnenruimte ontbreekt het niet. Alleen de (optionele) achterste twee zitplaatsen blinken niet uit in ruimte. Hyundai positioneert de Santa Fe wat hoger dan het vorige model en zet in op de zakelijke rijder. De diesel moet dan ook vooral voor de verkopen zorgen. De relatief stille motor heeft helaas wel moeite met het gewicht van de auto. De uitstraling van het interieur is na een kritische blik nog niet op Europees niveau, maar alles ziet er wel verzorgd uit. Zetten we de Santa Fe tegenover zijn directe concurrenten, dan heeft hij alles in huis om het succes van zijn voorganger te overtreffen en het de concurrentie heel moeilijk te gaan maken.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties