Volkswagen T-Roc test

Wéér een crossover! Of toch op z'n minst een SUV. Gek is dat niet, want het autotype gaat als warme broodjes over de toonbank momenteel. Mondiaal bezien is een op drie nieuw verkochte auto's 'hoogpotig'. Ondanks dit gegeven heeft Volkswagen eerst eventjes de kat uit de boom gekeken, zoals het dat niet zelen doet. Een compacteling zoals de T-Roc liet zelfs opvallend lang op zich wachten. Maar nu hij er is, is 'ie klaar om gas te geven. Met ons als een van de eersten achter het stuur.

De nieuwste SUV van Volkswagen is de kleinste tot nog toe. Autofabrikanten beginnen immers doorgaans van bovenuit de markt te veroveren. Er zijn echter ook compacte SUV's of crossovers die tegen de tweede generatie aan zitten te hikken. Volkswagen is dus relatief laat. Gemiste kans van de Wolfsburgers? Misschien, misschien niet? Want dit heeft de Duitsers de gelegenheid te geven eens goed naar de markt te kijken en anders te doen. Want zeg nu zelf: ondanks dat de T-Roc technisch nogal verwantschap vertoont met de Polo en dus ook de Seat Arona, Skoda Karoq en de Audi Q2, heeft Volkswagen zichtbaar haar best gedaan er iets aparts van te maken. Meer dan we gewend zijn van het merk.

Afmetingen Volkswagen T-Roc

De T-Roc mag dan de kleinste in Volkswagen SUV-arsenaal zijn, zo compact is ' ie nu ook weer niet. Kijk maar naar z'n breedte van 1,82 meter, wat amper een centimeter minder is dan de Audi Q3. Idem de hoogte van 1,57 meter. Drie centimeter meer dan de Seat Arona. En de lengte? Die bedraagt 4,23 meter en dat is marginaal korter dan een Golf.

Je krijgt dan ook veel eerder het gevoel dat de T-Roc een stoere Golf wil zijn en niet al te veel te maken wil hebben met een Polo. Hou zodoende gerust in je achterhoofd dat er een nog kleinere crossover uit Wolfsburg aan zit te komen…

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

“Volkswagen heeft zichtbaar haar best gedaan er iets aparts van te maken. Meer dan we gewend zijn van het merk.”

Anders, maar toch een echte Volkswagen

We haalden het zonet al even aan: Volkswagen dat zich zowaar van een speelse kant laat zien. Dat we dit nog mogen meemaken. Anderzijds moest Volkswagen wel. Stijl, dat is namelijk waarmee je in dit segment vooral moet uitpakken. 1-0 voor de T-Roc, vinden wijzelf.

Bovendien is de auto in meer dan 30 verschillende koets/dak-combinaties verkrijgbaar; van best subtiel naar behoorlijk uitzinnig. Maar nooit té. Zo eigenaardig als een Nissan Juke of een Hyundai Kona of dakstickers zoals de Kia Stonic? Nee, zover gaat het niet. Het is en blijft natuurlijk wel een Volkswagen. En die moet tevens bestand zijn tegen de tand des tijds.

Overtuigd het interieur ook meteen?

Helaas niet. Zo enthousiast dat we over de buitenkant van de T-Roc, zo onbevredigend zijn we aanvankelijk over het binnenwerk. Geen jubelgevoel wanneer we voor het eerst de deur openen. Eerder iets van 'oei'. Hard plastic overheersen namelijk. Hmm, dat helpt niet om de prijs (al gauw 30 mille!) te verteren. En dan die felle kleuren. Opvallend? Zonder meer. Subtiel? Niet bepaald. En daarbij nog meer plastic.

Pas wat later beginnen we te ontdooien. De rijhouding is namelijk wel erg goed, met een ver in diepte en hoogte verstelbaar stuur en fijn zittende stoelen. Bovendien voelt maar is de T-Roc behoorlijk ruim. Op de achterbank is er voldoende plek voor twee tot drie tieners. Nogmaals, het is dan ook bijna een Golf.

Uitstekend afleesbare wijzerplaten? Check. Maar nog fraaier is natuurlijk het inmiddels welbekende volledig digitale instrumentarium. Bovendien scoort deze erg goed op de gadgetmeter. Ook niet onbelangrijk voor de moderne automobilist, net als een lekker groot centraal display. Volkswagen gaat daarin tot 8 inch, terwijl trendy-hifimerk Beats voor een aanslag op je trommelvliezen zorgt. Merkbaar beter klinken dan de gemiddelde installatie doet het echter niet.

Veel meenemen

De vergelijking met de Golf viel eerder al. Helemaal qua bagageruimte doet de T-Roc geenszins aan z'n donor, de Polo, denken. Sterker, in de T-Roc kun je nog heel wat spullen meer meenemen als in Volkswagen's populaire middenklasser. 445 liter is er te vullen met alle zitrijen bezet, een plus van 65 liter ten opzichte van de Golf. Wel moet je rekeninghouden met een hogere tildrempel. Kun je daar mee leven, weet dan dat het totale bagagevolume er ook best mag zijn met 1.290 liter.

Motoren Volkswagen T-Roc

Over op de motoren. Het aanbod daarin is zeer breed. Het palet bestaat uit vooralsnog uit zes varianten, evenredig gespreid over benzine en diesel. Een 1.6 TDI en een 2.0 TDI nemen de honneurs waar in de klasse van de oliestokers. De eerste 115 pk en 250 Nm sterk, de tweede met naar keuze 150 pk en 240 Nm of 190 pk en 400 Nm.
Bij de benzines eenzelfde vermogensspreiding. De instapper, een 1.0 liter driecilinderturbo, doet het al met 115 pk en 200 Nm. Erboven zit de 1.5 TSI, goed voor 150 pk en 250 Nm. En dan is er nog de 2.0 TSI. Die levert 190 pk en 320 Nm.

Kijk, zonder handen!

Welke motorversie wij reden? De laatste genoemde, natuurlijk (op vriendelijk verzoek van Volkswagen). Waarom? Simpel, de topmodellen zijn afgeladen met toeters en bellen. En dat pakt lekker uit. Airbags te over, een camera met verkeersbordherkenning of afstandssensoren die desnoods zelf in de remmen gaan voor obstakels, vermoeidheidsherkenning; het zit er allemaal op. Zelfs een functie die de eerste stap zet naar volledig autonomie. Wie in dat geval de juiste knoppen indrukt, krijgt een T-Roc die al netjes z'n plan trekt in de file. Tot een snelheid van 60 km/h.

“De T-Roc rijdt ook zonder de optionele 'Dynamic'-ophanging behoorlijk strak en scherp.”

Dynamic Chassis Control (met gestuurde dempers en een hoop elektronische hocus pocus) is ook van de partij als optie. Echter opvallend genoeg deed ons testexemplaar het zonder. Maar dat juichten we louter toe. Zo is namelijk beter het natuurlijke rijgedrag aan te voelen.

Om vervolgens kort te gaan: de T-Roc rijdt ook zonder de optionele 'Dynamic'-ophanging behoorlijk strak en scherp. Dit gesteund door een besturing en gasrespons die alerter is dan in de meeste andere Volkswagens. Dit alles zonder nerveus te worden en het welkome comfort uit het oog te verliezen. Een fijne mix dus, waardoor het na lange afstanden nog fris uitstappen is. Prettig stil is 'ie evenzo. En het verbruik? Wie niet al te gek doet kan zelfs met deze potige tweeliter turbobenzine – die in 7,2 seconden naar honderd kan sprinten – rond 1 op 14 halen. Niet slecht, vinden wijzelf.

Conclusie review Volkswagen T-Roc

Volkswagen mengt zich – voor het eerst – in het segment van de compacte SUV. En dat doet het niet onverdienstelijk met de T-Roc. Het meer dan ooit uitgesproken design (voor een auto met VW-logo), een formaat dat tot de grootste in z'n klasse behoort, de verkrijgbare snufjes, het uitgebalanceerde rijgedrag; de Duitsers zijn wellicht soms wat verlaat, maar ze doen hun huiswerk tenminste wel goed. Een 10 met een griffel dan maar? Helaas, Volkswagen, daarvoor moet de prijs van de T-Roc net even wat scherper en het materiaalgebruik verfijnder. Maar een dikke 8 is ook heel aardig, toch?

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties