De zuinige SUV: Lexus RX400h

Sneller, maar toch zuiniger. De Lexus RX400h is de eerste hybride-aangedreven SUV op de Europese markt. Ten opzichte van zijn broertje de RX300 is de RX400h niet alleen sterker en sneller, maar bovendien zuiniger!

Vorig jaar reden we met de RX300. Lexus’ SUV werd toen bestempeld als een hele stille, ruime, comfortabele en luxueuze auto. Alle kernwaarden waarop een auto beoordeeld wordt waren dik in orde. Het verbruik was met 1 op 7 het enige minpuntje, maar daar is nu verandering in gekomen. Lexus heeft namelijk onlangs de RX400h gepresenteerd. Deze variant van de RX is voorzien van hybrideaandrijving en daardoor een stuk zuiniger. Bovendien is de uitstoot van schadelijke gassen een stuk beperkt en valt de RX400h in een energielabel-klasse die normaal gesproken is voorbehouden aan stadsautootjes.
 
Hybrid Senergy Drive system
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Het grote geheim schuilt ‘em bij de RX400h in het Hybrid Senergy Drive systeem. Dit unieke aandrijfsysteem bestaat uit een brandstofmotor (3.3 liter V6), twee elektromotoren, een generator, een vermogensverdeler met planetair tandwielstelsel en een accupakket. Wat met name bijzonder is, is dat Lexus twee elektromotoren heeft gemonteerd. Het hybridesysteem kennen we natuurlijk van de Toyota Prius, maar die is alleen aangedreven op de voorwielen. De RX400h is ook aangedreven op de achterwielen (indien de situatie daarom vraagt). De tweede elektromotor (50 Kw / 68 pk) zorgt daarvoor.
 
De praktijk
Al die theorie is natuurlijk erg interessant, maar het is zoveel informatie dat je er wel een compleet verslag aan kunt wijden. Daar beginnen we dan ook niet aan. Het gaat er immers om wat je er in de praktijk van merkt. Het meest opvallende is dat je de auto start zonder dat je ook maar iets hoort. Een piepje en een lampje met ‘Ready’ geven aan dat je weg kunt rijden. De brandstofmotor blijft gewoon uitgeschakeld en de elektromotoren doen het werk. Vraag je om meer vermogen, dan komt de brandstofmotor assisteren en wordt die bijna onmerkbaar ingeschakeld. Laat je het gas weer los en laat je de auto uitrollen (voor bijvoorbeeld een stoplicht) dan wordt de brandstofmotor weer uitgeschakeld. Meteen ook wordt de energie opgevangen door de generator en in de accu’s opgeladen. Datzelfde geldt wanneer je remt. Ook dan wordt de energie opgevangen en in de accu’s opgeslagen. Het mooie is dat je op de verbruiksmonitor (een functie op het 7 inch display) precies kunt zien welke motoren worden gebruikt en of er energie wordt verbruikt of juist wordt opgeslagen.
 
Zuinig rijden
Het gecombineerde vermogen (brandstof- en elektromotoren) ligt op 272 pk. Dat is voldoende om flink snel mee van je plek te komen. Ga je dat vermogen goed gebruiken en let je daarbij helemaal niet op je rechter voet dan haal je een verbruik van 1 op 9. Niet echt zuinig voor een hybrideauto. Toch is het goed mogelijk om met minimale inspanning een verbruik van 1 op 13 te realiseren. Let daarbij vooral op het uitrollen. Zie je een rotonde aankomen, laat dan op tijd het gas los. De RX400h rolt dankzij de Continue Variabele Transmissie nog heel ver door zonder al te veel snelheid te verliezen. Zodra je de auto uit laat rollen schakelt de brandstofmotor uit en is het verbruik nul. Datzelfde truckje kun je uithalen op de snelweg, voor een stoplicht of voor een bocht. Het is ons opgevallen dat de RX400h zolang op snelheid doorrolt dat je heel vaak al zeer vroeg van te voren van het gas kunt gaan zonder iemand daarmee te hinderen. Binnen de bebouwde kom is het zelfs mogelijk hele stukken alleen op de elektromotor te rijden (tot 60 km/h).
 
Comfort
De naam Lexus en het woord luxe zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een Lexus wordt gezien als een luxe en comfortabele auto. Met de RX400h heeft Lexus niet van dat principe afgeweken. De stilte in het interieur was bij de RX300 al een absoluut pluspunt, in de RX400h is het nog stiller. Het enige dat je hoort is wat windgeruis en het rollen van de banden. De motor laat alleen van zich horen wanneer je vol accelereert. En dat is met 272 pk geen probleem. Moeiteloos sprint de auto in slechts 7,6 seconden naar 100 km/h. Wie nog dacht dat een hybrideauto niet snel kon zijn heeft helemaal mis. Dankzij de CVT verloopt de acceleratie compleet vloeiend. Wat ons bij de Toyota Prius begon te irriteren was het geluid van de motor. Omdat die hoog in toeren blijft rijden wanneer je accelereert heb je het gevoel dat er geschakeld moet worden. Dankzij de stilte waarmee de motor van de Lexus zijn werk doet heb je daar geen last van.
 
Rij-eigenschappen
Dat er bij het ontwerpen van de RX is gekeken naar een coupé lijkt duidelijk. De sportieve lijnvoering doet eerder denken aan een sportauto dan aan een 4x4. Ook de 272 pk sterke motor doet vermoeden dat je met een sportieve auto op stap bent. Eenmaal op de weg kom je bedrogen uit. Wanneer je remt duikt de auto flink in z’n voorvering en in de bochten wil de SUV best overhellen. Een auto als deze kun je dat niet kwalijk nemen maar de vering had wel iets minder soft gemogen. Duik je een beetje snel een bocht in dat gaat dat al snel gepaard met het nodige bandengepiep. Dankzij de vierwielaandrijving en de diverse veiligheidssystemen heb je echter nooit het gevoel dat het fout gaat. De RX400h lijkt wel aan het asfalt te kleven. De prima zittende stoelen zijn echter niet berekend op dit snelle bochtenwerk. Je schuift al snel uit je stoel wanneer je (te) hard een bocht induikt.
 
Luxe en ruimte
Binnen is het luxe en comfort dat de klok slaat. Voorin zit je op riante stoelen en de achterbank is niet alleen verschuifbaar, maar ook de rugleuning is te verstellen. De beenruimte is enorm en ook de kofferruimte beschikt over de nodige liters inhoud. Opbergvakjes zijn er in overvloed en met name het enorme vak tussen de beide voorstoelen biedt makkelijk plaats aan zaken als een zonnebril, portemonnee en telefoon. Een leuke gadget is de achterklep die met de afstandsbediening te openen en sluiten is. Handig als je met een krat vol boodschappen naar je auto loopt!
 
Uitrusting
In vergelijking met de RX300 heeft Lexus bij de hybridevariant gekozen voor een iets meer high-tech uitstraling van het interieur. Het hout heeft daarom plaats moeten maken voor aluminium accenten. Over het algemeen is de materiaalkeuze van Lexus prima en past het bij deze klasse auto maar er waren ook een paar minder mooie materialen en wat minder goed ogende knopjes. Standaard is de RX400h goed uitgerust. Gescheiden climate control, elektrische verstelbare voorstoelen, automatisch dimmende binnenspiegel, cruise control, radio/CD-speler, 18 inch lichtmetalen velgen, privacy glass, Xenon-koplampen en een regensensor zijn standaard. Op de Executive komt daar nog eens lederen bekleding, stoelverwarming, elektrische verstelbaar stuur, elektrisch bedienbare achterklep en Adaptive Front Lightning System bij. Een mooie optie is het DVD-navigatiesysteem dat bedienbaar is met een 7 inch touchscreen scherm. Bovendien is daarin een Bluetooth-carkit ingebouwd en wordt het beeld van de achteruitrijcamera op het scherm weergegeven. Een absolute aanrader!
 
Conclusie
Hybridetechniek in een SUV, het klinkt nog steeds vreemd. Lexus heeft met de RX400h bewezen dat de combinatie prima mogelijk is. Zelfs zonder afstand te doen van de kernwaarden van het merk Lexus. Luxe, comfort, uitstraling, uitrusting en een stil interieur zijn van die kernwaarden. Bovendien is de RX400h met een gecombineerd vermogen van 272 pk in staat flinke prestaties neer te zetten. Een beetje nadenkende automobilist moet in staat zijn om een verbruik van 1 op 13 te halen. Dan rest ons nog de vraag waarom je zou kiezen voor een RX400h in plaats van voor een RX300. De RX400h is ruim 6.000 euro duurder, maar heeft 68 pk meer vermogen. Bovendien is de standaarduitrusting iets rijker. Bij een 20.000 km per jaar bespaar je met de RX400h ongeveer 1.000 euro aan brandstofkosten. Daarmee blijft de RX400h nog steeds veel duurder. Koop je deze auto, dan zul je het moeten doen voor de bijzondere kenmerken van het hybridesysteem, de vele verbaasde voorbijgangers die geen motor horen en het hogere vermogen.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties