Autotest | Volkswagen Tiguan

Is het goede of juist slechte timing? Want amper bekomen van toppers als de Kia Sportage en Renault Kadjar, introduceert nu ook Volkswagen haar nieuwste SUV. We hebben het natuurlijk over de Tiguan, de tweede generatie sinds 2007.

Volkswagen was een laatbloeier toen het zo'n 9 jaar geleden de eerste generatie Tiguan presenteerde. Tal van andere automerken waren toen al toe aan de tweede of zelfs derde generatie van hun compacte SUV of crossover. Echter, het duurde maar eventjes en Volkswagen kon die kritiek allemaal een worst zijn; zo hard liep de Tiguan in. Inmiddels staat de teller op 2,8 miljoen stuks. Niet zo gek dus dat de eerste generatie een klein decennium meeging. Maar nu is er dan toch een nieuwe. Die is niet alleen groter, ruimer en luxer maar ook zó modern dat Volkswagen op dit vlak ineens de voorhoede vormt.

100% nieuw

Oude wijn in nieuwe zakken, Volkswagen had er een handje van vroeger. Van de Golf 5 naar 6 bijvoorbeeld. Nu ook weer niet zo'n ramp, maar wanneer je 'nieuw' propagandeert verwacht men ook daadwerkelijk een nagelnieuw product. Van top tot teen. Dat was dus niet altijd zo bij Volkswagen. Tegenwoordig is het anders, gelukkig. De Passat, de Touran en ook de hier behandelde tweede generatie Tiguan is bij zijn marktlancering in mei nieuwer dan nieuw. Al zie je dit niet meteen overal direct terug.
“Er is niets aan gelogen dat de Tiguan net een Passat 'op hoge poten' is”

Hoe keurig ook, met name het interieur oogt nogal, tsja, als gesneden koek. Eigen schuld, dikke bult. Stilletjes borduurt Volkswagen namelijk nog steeds voort op het dashboardontwerp van de Golf 6 – dat ergens rond 2006(!) getekend moet zijn. Wordt het niet eens tijd voor iets radicaal anders, Volkswagen?! Ben ook jij hier gevoelig voor, dan bestaat de kans dat ook bij jou niet meteen het gevoel bekruipt in een nieuwe auto te hebben plaatsgenomen. De bouwkwaliteit van de Tiguan evenals het omvangrijke palet aan beschikbare snufjes doen dat dan weer wel.

Audi-niveau

De lijst aan rij- en veiligheidssystemen voor de Tiguan is namelijk écht lang. Langer dan bij de concurrentie – dat op dit vlak prima kan meekomen, maar evenwel vaak slechts een plukje hiervan aanbiedt. Vink je alle snuisterijen aan, dan is crashen met de Tiguan bijna onmogelijk. Zelfs met een aanhanger (tot 2.500 kilogram bij de sterkste uitvoering) lijkt dit een hele kunst te worden. Met dank aan Trailer Assist.

Er is niets aan gelogen dat de Tiguan net een Passat 'op hoge poten' is. Zelfs Audi's Virtual Cockpit staat in de optielijst, het volledig digitale instrumentarium dat zich het best laat typeren als: 'Wanneer je het eenmaal gewend bent, wil je nooit meer terug naar analoog'. Idem dito wat het Head-Up Display betreft en speciaal voor de muziekliefhebbers is het audiosysteem van Dynaudio aan te raden. Klinkt geweldig!

Stoer en ruim

Wat de nieuwe Tiguan – in onze ogen – ook goed doet, is zichzelf naar buiten toe presenteren als een SUV van dit era. Stoer, zolang het stijlvol blijft, mag weer en daar maakt Volkswagen dankbaar en slim gebruik van. Parkeer beide generaties naast elkaar en het origineel verandert prompt in een muurbloempje. Bovendien is er niet veel nodig om stijlvol voor de dag te komen. Een set fraaie wielen is eigenlijk al afdoende.

Een oorzaak van die zelfverzekerde looks? Het veel grotere formaat. Als je niet beter wist zou je de nieuwe Tiguan zo voor een Touareg aanzien. Bijkomend voordeel is de toegenomen binnenruimte. Vijf volwassenen kunnen voortaan riant zitten, waar dit voorheen aan de krappe kant was. Ook de bagageruimte is gegroeid. Afhankelijk van de (standaard) in delen verschuifbare achterbank varieert die van 520 tot 615 liter. Een bovengemiddeld volume.

Rijgedrag

Als het op rijden aankwam, was de Tiguan nooit een uitblinker. Bovendien is de lat door de jongste generatie van de zonet al even aangehaalde concurrenten nog hoger gelegd. Om daarin mee te kunnen is de Tiguan op de laatste generatie MQB-platform gezet. Stijver, lichter en veelzijdiger krijg je het niet bij Volkswagen momenteel. En het scheelt zomaar 50 kilogram gemiddeld. Niet dat je het bespaarde gewicht meekrijgt onderweg, maar het zou volgens de Duitsers wel degelijk bijdragen aan de totale rijbeleving. Hoe dit is? Wel, typisch Volkswagen. Beetje vlees noch vis zoals we dat kennen van het merk, maar stilletjes hadden we tegelijk op anders gehoopt sinds de nieuwste Passat. Met haar vlaggenschip bewees Volkswagen prompt dat het ook kan enthousiasmeren.

Voor de Tiguan hebben de ondersteltechnici in Wolfsburg zich dan weer duidelijk niet van de wijs laten brengen door het alsmaar scherpere rijgedrag dat de meeste automerken willen nastreven. Kortom, het komt erop neer dat het in een Tiguan nooit zo wordt als in een Nissan Qashqai of Mazda CX-5. Zelfs niet met Drive Select in Sport. Weliswaar worden de adaptieve dempers en besturing hiermee een tikkeltje straffer, het rijkarakter blijft aan de comfortabele kant van het rijspectrum. Eerlijk is eerlijk: ook dat is een talent. Wil je bij tijd en wijlen toch enige opwinding meemaken in de Tiguan? Ga er dan mee offroad. Op een uitgezet parcours ondervinden we aan den lijve dat hij indrukwekkende hellingen op en af aankan. Zonder dit keer zelf een peentje te zweten…
“Wil je bij tijd en wijlen toch enige opwinding meemaken in de Tiguan? Ga er dan mee offroad.”

Waar is de 1.4 TSI?!

Fans van opwindende rijeigenschappen kunnen hun heil dus beter elders zoeken. Best opmerkelijk, want op basis van het motorpalet zou je anders kunnen verwachten. Daarop namelijk overwegend krachtige motoren. Vier TDI's, evenveel TSI's alsook een plug-in hybride prijken erop. Van deze negen komen er in totaal vijf naar Nederland, waaronder een 'GTI' en 'GTD' met respectievelijk 220 en 240 pk (uit een 2.0 liter biturbo-diesel). Toe maar!

De aftrap wordt verzorgd door een 1.4 TSI-benzine met een meer bescheiden 125 pk. Het is de benzinemotor waarvan de Nederlandse importeur verreweg het meeste denkt te verkopen maar waarvan de productie nog gestart moet worden. Ermee rijden kon daarom niet.
Dan maar de TDI met 150 pk en 340 Nm, gekoppeld aan een handbak. Een fijne viercilinder-turbodiesel die zich nooit zal opdringen, maar je ook niet het gevoel geeft tekort te komen. Reserves worden alleen aangesproken als daar nadrukkelijk om gevraagd wordt. Dat 'ie niet tot de stilste behoort merk je alleen als je buiten de Tiguan staat. Een bewijs dat het met de isolatie wel snor zit.

Kopen?

Die beslissing laten we uiteindelijk aan jou over. Laat je hem überhaupt links liggen, dan kan je wel eens serieuze spijt krijgen achteraf. Als het op rijden aankomt mag de nieuwe Volkswagen Tiguan weliswaar niet heel sprankelend zijn, voor de rest doet 'ie namelijk alles wat de (sterke) concurrentie kan. En meer, waardoor we welhaast geneigd zijn Audi's slogan te gaan stelen om dit te nadrukken. Doen we niet, maar toch.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties