Autotest | Volkswagen Passat GTE

Gut, je zal maar een bloedhekel aan Volkswagen hebben. Jemig, wat ga je dan een extra zware periode tegemoet! Want na de tsunami aan Golf GTE’s komen er vanaf oktober tot de jaarwisseling maar liefst duizenden Passat’s van hetzelfde hybridesoort op de Nederlandse markt. And counting! Dus vlucht als je – na het lezen van deze rijtest – nog steeds ondraaglijke jeuk krijgt bij het credo ‘Nederland, Volkswagen-land’.

Na Volvo- en Mitsubishi-land is Nederland momenteel helemaal in de ban van Volkswagen. De reden (mocht het je ontgaan zijn)? Het Duitse automerk heeft een tweetal plug-in hybrides geïntroduceerd en die komen, wanneer ze nog dit jaar op kenteken gezet worden, gedurende vijf jaar in aanmerking voor 7% bijtelling. En tsja, een knappe yup of (top)manager die het dan droog weet te houden. Figuurlijk gesproken dan. Alhoewel, en geloof ons, sommigen zullen daadwerkelijk eventjes een traantje van geluk hebben weggepinkt toen zij van hun werkgever het blije nieuws ontvingen dat het toegeschoven leasebudget pas stopt bij 50 mille. Want zoveel kost de Passat GTE met een paar wenselijke opties. Veel geld. Maar ach, dat zal jou als bevoorrechte GTE-rijder een zorg zijn. Jij hebt prettig lage autokosten per maand...
Helemaal de snelle besteller die nog dit jaar zijn Passat GTE op kenteken krijgt afgeleverd valt met z'n neus in de boter. En dat zijn er zo'n tweeënhalfduizend, belooft Volkswagen. Latere kopers zullen het moeten doen met 15% bijtelling. Zij krijgen namelijk pas in 2016 een belletje dat hun GTE zonet van de band is gerold en onderweg is. Nogal wiedes dat de 2015-productie in mum van tijd was uitverkocht.
“Wij zouden niet raar opkijken dat zelfs de ergste Volkswagen-hater de Passat binnenkort zal omarmen.”
over de Volkswagen Passat GTE

Is een Passat GTE met 15% nog wel interessant dan?

Puur financieel bezien luidt het antwoord hierop 'ja'. Maar als die factor niet heilig is, dan hangt een en ander vooral van jezelf af. Dat het financiële voordeel van de GTE ten opzichte van een gewone Passat met ingang van 2016 slinkt had je zelf natuurlijk ook al in de smiezen. Die laatste kent weliswaar een hogere bijtelling (van 21%), maar is daarentegen ook al gauw tien mille goedkoper. Wat overblijft schurkt tegen tientjeswerk. En mocht jij een rasechte dieselrijder zijn of het een heel gedoe vinden om na elke rit in de weer te gaan met stekkers en stopcontacten, dan kan het zomaar zijn dat dit niet genoeg is om voor de Passat GTE te kiezen. Vanaf 2017 hakt de Nederlandse overheid deze knoop al min of meer voor jou door; vanaf dat jaar vervallen namelijk al financiële voordeeltjes voor niet volledig elektrische aangedreven auto's. Dus ook de Passat GTE, waarmee de kans zeer realistisch is dat hij in een hoekje wegkwijnt.

Hoezo!? Is de Passat GTE geen fijne auto?

Dat beweren we niet. We doelen op een ander gegeven, en opnieuw komt daarbij het financiële aspect om de hoek kijken. Want zeg nu zelf: als er straks niet meer met voordeeltjes wordt gestrooid, zal de zakelijke rijder dan opteren voor een Passat van tenminste 45 mille of een ook prima presterende Passat van om en nabij de 35 mille? Doe geen moeite hier te lang over na te denken. Het laat zich onmiddelijk raden.

Profiteer ervan, nu het nog kan dus…

Zo is het! Buiten dat, om tevens terug te komen op de eerdere hypothese, is de Passat GTE ook gewoon een steengoede auto. Of eigenlijk gezegd een heel fijne hybride, want zo vanzelfsprekend is dat niet. Tot op heden hebben veel soortgenoten, al dan niet plug-in, te kampen met een onnatuurlijk rijgedrag of andere nukkigheden in de omgang. Niet de Passat GTE. Oké, ook bij deze van Volkswagen voelt remmen voor bijvoorbeeld een rotonde of file een tikkeltje onwennig vanwege de regeneratie die daarbij plaatsvindt en de GTE is – door het accupakket – merkbaar zwaarder in bochten aan dan andere Passats. Maar daarmee hebben we de voornaamste verschillen ook gehad en het zijn typische kenmerken die minder sterk zijn dan we tot dusver ervaren hebben.
Volkswagen laat de 150 pk sterke 1.4 TSI zeer knap samenwerken met de 115 pk sterke elektromotor van de e-Golf. Als je niet beter zou weten denk je echt met een willekeurige Passat van doen te hebben; zo feilloos is de integratie tussen de twee type motoren. Je moet echt op de (afwijkende) tellers of, na het indrukken van de knop 'Car', op het centrale display kijken om te achterhalen welk type aandrijving actief is. Een verdienste dat deels bij het voortreffelijk geïsoleerde interieur ligt.
“Een hybride die in vrijwel alles vertrouwd voelt en rijdt, dat is nota bene waar iedere autofabrikant naar streeft.”
over de Volkswagen Passat GTE

Voelt de GTE nu speciaal of niet?

Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Het valt best te begrijpen dat je je graag bijzonderder wilt voelen in een halve ton kostende Passat voorzien van alternatieve aandrijflijn. En als je daarop zit te wachten met betrekking tot het rijgedrag, dan kom je van een koude kermis thuis. Echter wij beschouwen dit louter als iets positiefs. Een hybride die in vrijwel alles vertrouwd voelt en rijdt, dat is nota bene waar iedere autofabrikant naar streeft en Volkswagen heeft dat geflikt.
Al net zo welkom is dat de GTE op een paar visuele en technische zaken (waarvan de kleinere kofferbak de voornaamste is) na dezelfde statige uitstraling en hoge afwerkingskwaliteit kent als een Passat TSI of TDI. Dat daar een ongekend stille rit – in volledige elektrische modus gedurende een actieradius van 50 kilometer – bijkomt is alleen maar extra mooi meegenomen. Nog maar te zwijgen over het zuinige benzineverbruik als je de auto trouw aan de stekker legt. Een gemiddeld verbruik van 1 op 20 is dan zeker geen utopie. Sterker nog, als je veel korte afstanden rijdt kun je nog veel hogere waardes halen. En mocht deze 'speciale behandeling' hiermee nog niet afdoende voorgeschoteld worden, weet dan dat Volkswagen de Passat GTE standaard een stuk rijker uitrust dan de overige motoriseringen. Oftewel, wij zouden niet raar opkijken dat zelfs de ergste Volkswagen-hater de Passat spoedig heeft omarmt.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties