Volkswagen Golf 1.0 TSI Bluemotion

De tijd dat driecilinders voorbehouden waren aan de allerkleinsten ligt dankzij de downsizing-trend inmiddels wel achter ons. Maar als we je vertellen over een Volkswagen Golf met onder de motorkap een driecilinder die niet groter is dan een pak melk trek je ongetwijfeld toch even de wenkbrauwen op. Wij ook. Maar na een uitgebreide testrit met de Volkswagen Golf 1.0 TSI Bluemotion waren het toch vooral de mondhoeken die opkrulden.

Ja, de tijden veranderen. Niet alleen wat onze perceptie over kleine motoren betreft, maar ook de gedachte dat je bij een kilometrage van meer dan 25.000 op jaarbasis automatisch voor een dieselmotor zou kiezen.
Het is een gevolg van enerzijds de zuinigheid die benzinemotoren tegenwoordig weten te noteren, maar anderzijds ook van de brandstofprijzen. Het prijsverschil tussen benzine en diesel is immers behoorlijk afgenomen.
Met deze Golf 1.0 TSI BlueMotion hebben we daar heel concreet een mooi voorbeeld van te pakken. Tot 42.000 km per jaar is de auto namelijk voordeliger dan een vergelijkbare Golf 1.6 TDI BlueMotion. En hij komt ook nog eens in aanmerking voor 20% bijtelling.

Niet de eerste, wel de beste?

Volkswagen is niet de eerste die een driecilinder in een relatief grote auto als de Golf hangt. Ford ging de Duitsers voor met de EcoBoost-motoren in de Focus en Peugeot monteerde een 1.2 e-THP met eveneens maar drie cilinders in de 308.
Volkswagen pioniert daarmee weliswaar niet, maar ze hebben hun huiswerk wel uitstekend gedaan. Het vermogen van de 1.0 TSI is berekend op 115 pk tegenover 125 voor de Ford en 109 paardenkrachten voor de Peugeot. Mooi in de middenmoot dus.
Maar het allerbelangrijkste is dat de Golf er fors sneller mee is. De Golf 1.0 TSI BlueMotion legt de sprint naar 100 km/h in 9,7 seconden af terwijl de Focus en 308 daar beiden 11 seconden voor nodig hebben. Best een verschil.

Leuk die cijfertjes, maar hoe rijdt dat?

In de praktijk merk je de eerder geschetste voordelen. Niet dat we nu perse met de stopwatch sprintjes willen gaan trekken, maar het driecilinder-blok weet de Golf wel heel vlot op tempo te brengen. Vanuit stilstand, maar ook op tussensprints. Dat laatste is te danken aan het relatief hoge koppel van 200 Nm. Daarbij moet we één 'maar' noteren, het komt pas vanaf 2.000 tpm vrij terwijl de blokken van Ford en Peugeot al bij respectievelijk 1.400 en 1.500 toeren over hun maximale koppel beschikken.
En toch voelt de Golf veel levendiger aan. Niet in de laatste plaats ook doordat het amper hoorbaar is dat het een driecilinder betreft. Volkswagen heeft naar eigen zeggen veel aandacht besteed aan de akoestische kant van de 1.0 TSI en dat heeft zich vertaald in een geluid dat wij stiekem nog wel een tikkeltje sportief durven te noemen ook.

Sportief zeg je? Rijdt het ook zo dan?
Ho even, we schreven 'een tikkeltje sportief'. Het is en blijft een Golf BlueMotion waarbij zuinigheid een belangrijk ontwikkelingscriterium was. Comfort voert dan ook de boventoon. Maar net als elke Golf is de auto een vleugje dynamiek niet vreemd. Het is geen bochtenridder, daarvoor is de besturing niet direct genoeg en het onderstel te zacht, maar er zit meer spanning in dan veel andere auto's. En hij heeft een uniek karakter zoals we dat van vroegere TDI-motoren kennen: een heerlijke boost. Op het moment dat je op het gas gaat merk je dat de turbodruk zich even opbouwt en geeft het dan redelijk explosief vrij. Wij houden daar wel van. Het geeft het rijden wat extra sjeu.

En wat verbruikt hij?

Zie je wel, nu je weet dat hij goed rijdt wil je ook weten wat het verbruik doet. Nou, dat is dankzij de BlueMotion-aanpak dik voor elkaar. Volkswagen zelf noteerde 4,3 l/100 km, wij komen uit op een litertje meer. En daar hebben we niet eens echt ons best voor gedaan, dus ga er maar vanuit dat je dit als lang gemiddelde ook moet kunnen noteren.

Oké en wat kost dat?

De Golf 1.0 TSI BlueMotion staat in de prijslijsten vanaf € 22.590,- voor de Trendline. Als je het ons vraagt moet je echter voor de Comfortline gaan. Die kost 1.500 euro meer, maar beschikt dan ook over 16 inch lichtmetaal (in plaats van 15), comfortstoelen en parkeersensoren. Airco, een radio met touchscreen en een met leer bekleed stuurwiel is al vanaf de Trendline al aanwezig.

Wat moet ik tot slot nog weten?

Nog twee zaken. Het eerste is dat de Golf 1.0 TSI BlueMotion maximaal 1.000 kg mag trekken. Zijn Amerikaanse en Franse concurrent mogen er 1.200 kg achter hangen. Toch een manco als je met de caravan op vakantie wilt.
En ten tweede: hij is er ook als Variant en Sportvan. Met weliswaar een iets hoger verbruik, maar verder dezelfde voordelen.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties