Autotest | BMW X4

De mensen die een uitgesproken mening over de BMW X6 hebben kun je over het algemeen verdelen in drie categorieën: zij die 'm kunnen betalen, zij die de X6 kunnen bekostigen maar 'm aartslelijk vinden, en zij bij wie de X6 pijn aan de ogen doet omdat ze hem niet kunnen veroorloven. Maar nu is er de X4. Die is een stuk betaalbaarder, waarmee BMW de mond wil snoeren van die laatste koperscategorie.

Sinds 2007 is de X6 voor alles en nog wat uitgemaakt, behalve mooi. BMW zal dat een rotzorg – en het hier mogelijk zelfs mee eens – zijn, want omwille van zijn bevallige uiterlijk heeft nog nooit iemand een X6 aangeschaft. Nee, je koopt een X6 voor de pronk. Punt. De termen – van gaaf tot masculien en van apart tot ordinair – mag je er zelf bij verzinnen om je eufemistisch te verdedigen, mocht dat nodig zijn. Maar waarom zou je? Welke dikdoenerij je ook uitkraamt, stuk voor stuk betuigen ze juist het (lucratieve) handelsmerk van de Sport Activity Vehicle – ironisch genoeg een bedachte marketingterm die een auto mooier zou moeten kleuren dan 'ie is. Sterker, bij het tekenen van de tweede generatie van de X6 heeft BMW alle zeilen bijgezet om dat in ere te houden. Om dit vervolgens nogmaals dunnetjes over te doen bij de X4. De X4 lijkt immers als twee druppels water op zijn grote broer. Maar zonder diens torenhoge prijskaartje.

“Gezonde jaloezie is van alledag. Zelfs automerken maken er zich schuldig aan. Mercedes bijvoorbeeld.”

Hoeveel bedraagt het prijsverschil dan precies?
Dertig mille. Waar de X6 begint bij € 88.700,- is de X4 te rijden vanaf € 56.700,-. Nog altijd veel geld, dat zal BMW ook niet ontkennen. Maar tegelijkertijd is het Beierse merk (en ook wij) maar wat benieuwd naar hoeveel mensen er voor een X4 zullen aankloppen die tot voor kort de X6 nog konden wegkijken. Niemand die dat kwalijk zal nemen, want zo gaat dat nu eenmaal. Gezonde jaloezie is van alledag. Zelfs automerken maken er zich schuldig aan. Waarom denk je anders dat Mercedes-Benz – na 7 jaar de monopolie van BMW met argusogen te hebben 'geaccepteerd' – nu ineens wel positief staat tegenover de Sport Activity Vehicle. Precies, omdat ze er binnenkort zelf ook twee in de aanbieding hebben: de GLE Coupé en GLC Coupé.

De X3 is zeker nog veel goedkoper?
Dat valt reuze mee. Zeker procentueel gezien. De prijzen van de X4 liggen telkens zo'n tweeduizend euro hoger dan die van de vernieuwde X3 met identieke aandrijflijn. Maar goed, als je bij voorbaat zit te dubben tussen een X3 of een X4 moet je je afvragen of die laatste wel echt bij jou past. Want hoe je het ook wendt of keert: de X4 is echt een auto in de categorie love it or hate it. Per saldo lever je immers alleen maar in, want je betaalt meer voor minder (ruimte).
Toch zal de X4 voor velen ruim genoeg zijn met standaard 500 liter aan bagageruimte en voldoende been- en hoofdruimte op de achterbank. Enkel lange mensen dienen ietsje verder onderuit gezakt te gaan zitten om hun kapsel niet te ruïneren. Langer als in 1,90 meter en meer. BMW is namelijk zo slim geweest de zitting van de achterbank bij voorbaat een paar centimeter lager vast te schroeven. Voorin ook trouwens, waarmee het sportieve rijgevoel bij de X4 meteen al sterker is dan bij de X3. En moet de X4 noodgedwongen toch eens de flamboyante pakezel uithangen, dan zal je merken dat 1.400 liter nog een flinke hoeveelheid is om te vullen. Ter vergelijk: de 3-serie Touring gaat hier met 'slechts' 100 liter overheen, al zijn grote dozen bij dat stationmodel ook direct achter de achterklep te stapelen. Bij de X4 kun je dat vergeten.

Verder nog bijzonderheden?
Dat hangt er van af. Als je echt het naadje van de kous wilt weten kunnen we uren doorgaan. Maar waarom zouden we? Daarmee vallen we enkel in de herhaling. Strikt genomen is de X4 immers gesneden koek. Het kwalitatief hoogstaande interieur, het meubilair, dat gerust ietsje meer had mogen matchen met de atletische buitenzijde, en het ganse gestel wordt met de X3 gedeeld. Oftewel: dezelfde motoren, hetzelfde onderstel en logischerwijs zodoende ook qua rijden gedraagt de X4 zich niet wezenlijk anders dan de X3. Tenminste, mits bij de betreffende X3 de Variable Sports Steering en het Performance Control optioneel zijn aangevinkt. Op de X4 zijn deze standaard en dat maakt hem in de basis een tandje scherper zodra aan het stuurwiel wordt gedraaid.
Maar ook zonder deze sportieve hulpmiddelen is merkbaar dat de X4 niet vies is van het stevigere gooi-en-smijt-werk. Niet dat de X4 hiervoor je continu uitdaagt, maar dat dit een BMW in hart en nieren is staat buiten kijf. Het Variable Sport Steering sluit daar mooi op aan. Hoe meer er wordt gepusht, hoe alerter de wielen en daarmee de koets reageert. Laat je de X4 met rust, dan is de rit ferm doch comfortabel. Voor wie daarover meer controle wenst is er het optionele Dynamic Damper Control, dat wisselen tussen verschillende onderstelmodi mogelijk maakt. Van relatief zacht in Comfort tot hyperalert in Sport+.

“Freude am X-Fahren is gewoonweg niet voor iedereen weggelegd.”

Oké, en welke motor moet ik hebben?
Qua motorpalet houdt BMW er een andere aanpak op na dan bij de X6. Waar de X6 alleen beschikbaar is met de krachtigste motoren van de X5, is het motorenprogramma van de X3 en de X4 krek eender. De X4 levert daardoor iets aan exclusiviteit in, maar wees daar vooral niet rouwig om, anders waren de vanafprijzen een stuk hoger uitgevallen en dan heeft BMW de beoogde doelgroep – zoals ietwat stigmatiserend beschreven in de inleiding – alsnog op de nek zitten. Iets dat nu juist niet bedoeling is.
Welke motorvariant je moet hebben hangt sterk af van je portemonnee en brandstofvoorkeur. Heb je wat te besteden, dan de zescilinders natuurlijk. Benzine of diesel is daarbij om het even, al blijkt – na een korte blik op de prijslijst – bij de X4 met een zescilinder onder de kap de X6 financieel ineens niet zover weg meer is. Kortom, Freude am X-Fahren is gewoonweg niet voor iedereen weggelegd. Kan je dat lijden en heb je het ervoor over, weet dan dat de X4 kortweg een van de lekkerste SUV's momenteel te koop is. Misschien nog wel lekkerder dan de X6, die zwaarder en groter is. Wij reden de X4 met 3.0 liter diesel, goed voor 258 pk en 540 Nm en die hebben we gewoonweg niet op een foutje kunnen betrappen, zo fijn. Hij is snel, stil, opwindend als dat gevraagd wordt en best zuinig als dat moet. Een puike verdienste waarin de voortreffelijke 8-traps automaat een significant aandeel heeft.

Nog meer?
Eigenlijk hebben alles wel zo'n beetje beschreven. En laten we wel wezen: een verrassing was de BMW X4 eigenlijk op voorhand al niet. De X4 is immers een kopie van de X3 in een te heet gewassen jas van de X6. Concurrentie kent de X4 daardoor nog altijd nauwelijks. Ja, de GLC Coupé van Mercedes-Benz. Maar die voelt als lichtjaren ver weg met introductiejaar 2017. De Porsche Macan dan misschien? Die kent enige raakvlakken, maar daarmee is eigenlijk ook alles wel weer gezegd. Kortom, de BMW X4 is uniek in zijn soort en klasse, en zoals dat vaak zo gaat bij een vreemde eend in de bijt zijn de commentaren erop niet van de lucht. Of dat voortkomt uit pure jaloezie, dat zullen de verkoopaantallen gaan uitwijzen. Maar wij zien het wel goed komen met de X4. Knappe kar.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties