Autotest | Ford C-Max Energi plug-in hybrid

Lichte paniek bij Mitsubishi en ook diverse leasemaatschappijen wisten even niet waar ze het moesten zoeken. Beide partijen werden in 2013 en begin vorig jaar overstelpt door twaalfduizend orders voor de Outlander PHEV. Twee derde daarvan moest om vijf voor twaalf op kenteken staan, anders kon eenzelfde aantal leaseklanten fluiten naar een volmaakte 0% bijtelling. Een helse klus. Toch zou Ford Nederland dito scenario graag voor lief nemen. Niet voor niets zet het de C-Max plug-in hybrid alsnog in de prijslijsten.

Gelukkig voor Ford behoeft het geen achtduizend maar een additionele 1.200 auto's af te leveren. Want dat de boot vol C-Max Energi's vanuit de Verenigde Staten snel uitverkocht zal zijn staat buiten kijf. Ford's eerste stekker-hybride stoot volgens de officiële meetcyclus voor hybrideauto's namelijk slechts 46 gram CO2 per kilometer uit. En dat betekent, met dank aan het Nederlandse belastingklimaat, een bijtelling van 7% bij zakelijk gebruik. De rest van de eigenschappen van zo'n bijtellingsvriendelijke auto is daarmee ineens minder van belang. Laten we dáár vooral geen doekjes om winden.

“De rest van zo'n bijtellingsvriendelijke auto is ineens minder van belang. Laten we dáár vooral geen doekjes om winden.”
over de Ford C-Max Energi plug-in hybrid

Biedt de C-Max Energi evenwel enig goeds?
Toegegeven, zelfs al is de bijtelling nihil, er zullen bar weinig mensen vallen voor een auto die rijdt als een kruiwagen, niet meer ruimte biedt dan een schoenendoos of exorbitant is geprijsd. Om vervolgens maar meteen met de deur in huis te vallen: de C-Max Energi valt niets van dit alles te betichten. Sterker, de Energi rijdt niet eens zoveel anders dan ieder andere C-Max. Althans, bij een normale rijstijl. Wie de sportieve kant van Ford's imago naar boven wil halen zal de aanvullende 450 kilo's (een nare eigenschap van accu's) echt wel gaan merken. Maar waarom zou je zo met de C-Max Energi rijden? Het is een MPV nota bene. Bovendien zullen de vier eventuele passagiers, die de C-Max Energi makkelijk kwijt kan, zo'n rijstijl niet in dank afnemen.

Drie rijmodi
De aandrijving geschiedt deels door een 143 pk sterke 2.0 liter Atkinson-benzinemotor en daarmee is de Energi de enige C-Max zonder turbocharger. Maar in plaats daarvan is er dus een elektromotor. Een zeer krachtige zelfs. Eigenhandig levert die een vermogen van 120 pk en voldoende hoog koppel (vanaf stationair toerental) om het eventuele gemis van een turbo op te vangen. Het systeemvermogen ligt op 185 pk en de absolute topsnelheid ligt op 165 km/h. Voor een moderne auto aan de lage kant, echter staar je niet blind op dit cijfer. Zoals elke EV of hybride-aangedreven auto is de C-Max Energi tijdens de eerste meters behoorlijk bij de pinken.
Maar nogmaals, een rustige rijstijl wordt ten zeerste aangeraden om het maximale uit de C-Max Energi te halen. Dan is de elektrische actieradius namelijk het grootst. In theorie zou je in E-Mode 44 kilometer ver moeten kunnen komen, maar bijvoorbeeld weersinvloeden werken dit in de praktijk onmiddellijk tegen. Wij kwamen circa 30 kilometer ver op de winderige dijkweggetjes rond Abcoude. Ga je sneller dan 136 km/h of zijn de accu's leeg dan slaat de 2.0 liter viercilinder-benzinemotor automatisch en volledig ongemerkt aan voor ondersteuning. Met de harmonie tussen de twee krachtcentrales zit het dus wel snor.
Desgewenst is ook direct bij vertrek over te schakelen op de verbrandingsmotor. In Auto EV-modus stemt de auto zelf de ideale krachtverdeling tussen de verschillende motoren af en in EV Later wordt de elektromotor zelfs volledig ontzien. Handig als je op een later tijdstip emissievrij door de stad wilt rijden. Let wel, het verbruik in deze modus kan snel oplopen en zodoende is het zaak de auto zo veel mogelijk geheel elektrisch te laten rijden. Wil je het milieu een warm hart toedragen tenminste. In de praktijk zal opladen neerkomen op gezette tijden. Bijvoorbeeld tijdens een ganse ochtend of middag bureaudienst of gedurende de nacht. Opladen gaat namelijk langzaam: 4 uur aan een normaal stopcontact en alsnog 3 uur aan een 'snellader' met 16 Ampère.

“En nu moet de C-Max Energi op de blaren zitten. Of eigenlijk gezegd de eigenaar.”
over de Ford C-Max Energi plug-in hybrid

Wat kan ik nog meer verwachten?
Een piepkleine bagageruimte. Want ja, een ad hoc-Ford is de C-Max Energi wel een beetje. Wist Ford destijds veel dat de animo voor hybrides zo'n toevlucht zou nemen. Kennelijk is er tijdens de ontwikkeling van de C-Max geen rekening gehouden met een eventuele hybride-aandrijflijn en daardoor moet de Energi nu op de blaren zitten. Of eigenlijk gezegd de eigenaar, want die heeft door het accupakket nog maar 200 liter aan standaardbagageruimte te vullen. Dat is minder dan de Ford Ka heeft. Meer is er te realiseren door de achterbank neer te klappen, maar een handige vlakke laadvloer kun je vergeten. Het accupakket zit daarvoor in de weg als een potsierlijke steenpuist.

Nog meer?
Ja. Ook al ben je er niet rouwig om als het anders was geweest, een rijke standaarduitrusting is evenwel mooi meegenomen. De C-Max Energi plug-in hybride heeft een aanschafprijs van € 34.995,- en daarmee is het klaar. '7% bijtelling, 100% luxe' noemt Ford dat (plus de eventuele meerprijs voor een ander kleurtje dan Oxford White als kleine kanttekening). Van lederen bekleding tot automatisch inparkeren en van het SYNC 2.0-multimediasysteem tot een zelf openende achterklep na een voetbeweging onder de achterbumper; de C-Max Energi heeft het. Slechts één uitvoering is er te koop en die is afgeladen vol. We kunnen dan ook alleen maar oordelen: profiteer van dit alles, nu het nog kan! Dat er eventjes een andere kant op wordt gekeken zodra de kofferklep wordt geopend is voor elk ander reëel denkend mens volstrekt logisch.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties