Autotest | Nieuwe Volkswagen Passat

Slechts weinig auto’s genieten het aanzien van de Volkswagen Passat. In zijn klasse is de Duitser de ongekroonde koning. Dat andere automerken het hiermee volstrekt eens zijn wil niet zeggen dat zij geen poging wagen om die prestigieuze plek op de hoogste rots te bemachtigen. De positie van de Passat heeft hierdoor al meerdere keren op losse schroeven gestaan. Maar nu is er een nieuwe Passat. Geen intensieve facelift, maar een volledig herontwikkelde, achtste generatie. En die komt korte metten maken.

Best knap eigenlijk als je de verworven status van de Passat in ogenschouw neemt. De momenteel beste verkochte Volkswagen ter wereld is vele generaties nooit de meest sprankelende zakenauto geweest, niet de fijnst sturende noch de modernste en qua aanschafprijs al helemaal niet de aanbieding van de maand. Diverse andere grote middenklassers deden het op één of meerdere belangrijke criteria beter, en toch is de positie van de Passat welhaast ongenaakbaar. Misschien vanwege dat op handen gedragen VW-embleem, maar waarschijnlijker omdat de Passat niet nadrukkelijk de specialist wil uithangen maar op uiteenlopende fronten telkens een dermate indruk weet te maken dat de totaalscore alsnog in zijn voordeel uitpakt. Hoe anders is dat met de nieuwe Passat. Strikt genomen veegt die zo’n beetje alles van tafel wat hem wordt toegeworpen. Ook auto’s die een veelvoud kosten.

Die Ferdinand K. Piëch toch...

Komt het hiermee al weggeven van de conclusie als een verrassing? Voor ons niet. In de aanloop naar deze dynamische kennismaking heeft Volkswagen ons immers bestookt met de anatomische kenmerken van de nieuwe Passat. Telt u eventjes mee: een lijnenspel (Limousine) dat neigt naar dat van de CC, een hypermodern platform, 85 kilogram gewichtsbesparing, een volledig digitaal instrumentarium, de meest geavanceerde info-, rij- en veiligheidssystemen, tal van snufjes voor specifieke klanten, zoals Trailer Assist, en last but not least een brede waaier aan motoren en transmissies, variërend van een plug-in hybride met 7% bijtelling via een 240 pk sterke biturbo-TDI tot een 280 pk sterke quasi-R36. Om het maar zo te verwoorden: het lijkt alsof meneer Piëch zich stilletjes nog eenmaal wilde laten gelden.

Hoeveel zegt dit nu werkelijk?

Niets en tegelijkertijd heel veel. Door te strooien met zoveel hoogstandjes wordt de Volkswagen Passat al gauw aangezien voor een technologisch uithangbord en zo'n eervolle vermelding doet altijd goede zaken. Tenminste, als al de dikdoenerij in de praktijk niet alsnog door de mand valt. Dan brokkelt vaak meer af dan dat er is opgebouwd.
Echter dat is het ‘m juist. Het grote Volkswagen is op een missie (premiummerken pesten) en wanneer het dat is, wordt niets aan het toeval overgelaten. Het resultaat daarvan is een auto met een raffinement dat nog niet is klaargespeeld op dit prijsniveau. Kan dit voor 35 mille?!
Van de uitgekiende LED-dagrijverlichting tot de ultra-smalle sierstrips, en van het analoge dashboardklokje tot de weerstand van de klimaatbediening; alles klopt als een bus en werkt als een trein. Zelfs de informatievoorziening van het head-up display hadden wij niet anders gewild.
Voorin is het sowieso vorstelijk zitten en op de andere zitplaatsen is het niet anders. De Passat is ruim, ontzettend ruim. Dat blijft zo totdat de carrosserie achteraan ophoudt. In de kofferbak is er plaats voor 586 liter aan bagage en in de Variant past zelfs 650 liter tot een indrukwekkende 1.780 liter wanneer de achterbank wordt neergeklapt. Prettig is bovendien de hoekige indeling van het bagagecompartiment; geen centimeter is hier verspild. Waar je ook kijkt of tast, de Passat zet een voor deze klasse verbluffend kwaliteitsniveau neer die zelfs in de hogere regionen opzien zal baren. Oftewel, de vraag waarom je reëel bezien nog voor een Audi A4 kiest laat zich al moeilijker weerleggen.

En nu zonder roze bril

Je zou het haast denken, nietwaar. Toch was dat niet het geval. Want laten we nu zopas uit de vernieuwde Peugeot 508 zijn gestapt. Een auto waarvan we een hoge pet op hebben (de autotest volgt later) en waarvan we serieus meenden dat die een gooi zou kunnen doen naar de positie van de Passat. Hoe anders denken we daar nu al weer over. Niets ten nadele van die Fransoos, want dat is een heel fijne auto kunnen we alvast verklappen, maar de nieuwe Volkswagen voelt op slag een volle generatie verder.
Het enige dat kleurigheid teweeg heeft kunnen brengen is het feit dat wij louter Passats voorzien van alle toeters en bellen konden rijden. Dure pronk-uitvoeringen zoals slechts een enkeling die zal kopen. Het leeuwendeel van de klandizie zal immers gaat voor de versoberde 'business'-uitvoeringen. En hoeveel er dan van de beschreven pracht en praal overblijft valt nog te bezien. We vrezen er ietwat voor, getuige bijvoorbeeld de Mercedes C-klasse.

DCC verricht wonderen

Het rijgedeelte is een gevoelig onderwerp. Want op dat gebied scoorde de Passat nooit goud. De Ford Mondeo is het heertje. Of de Mazda6. Of dat nu nog steeds zo is valt te betwijfelen nu Volkswagen serieus heeft geïnvesteerd om het ook de enthousiaste bestuurder naar 't zin te maken. DCC, dat staat voor Dynamic Chassis Control, verricht daarin wonderen. Deze adaptieve demping is optioneel en ook al hebben we geen weet van de meerprijs, wij zouden het blindelings bestellen.
In Comfort is de Passat zoals we hem kennen, alleen nóg comfortabeler. Bijna Mercedes-achtig drijft de auto op zijn veren, zonder - voor het eerst - in te boeten aan betrokkenheid. De progressieve stuurbekrachtiging en ook de voortrein zijn daar haarfijn op afgestemd. Wenste je vroeger nog wel eens dat de neus in een bocht sneller op ingevingen reageerde, nu volgt de Passat zeer gewillig. In Sport zijn die verbeteringen nog het best merkbaar. Hoe? De glimlach om je gezicht is misschien wel de voornaamste graadmeter. De Passat is beduidend lichtvoetiger geworden, terwijl je toch echt met een gelijkblijvende 4,77 meter aan auto op pad bent.
Ondertussen is de stilte ongekend. Oneffenheden worden voortreffelijk geabsorbeerd en wind- en rijgeluiden zijn de Passat geheel vreemd. Zonder te overdrijven wordt - tot ruwweg 150 km/h - het niveau van de Audi A8 gehaald. De isolatie in en rondom de motoren is hier zonder meer debet aan. Fluisterstil is de gereden 1.4 TSI met 150 pk en cilinderuitschakeling. Niet overdreven krachtig, wel heerlijk soepel vanuit lage toerentallen en vlot genoeg voor in ons flitsrijke kikkerlandje. En dat er soms twee cilinders voor spek en bonen meedraaien merk je ook helemaal niet. Er is ook nog een 125 pk-sterke variant van deze benzinemotor in aantocht, maar gevoelsmatig zou die aan de te lichte kant kunnen zijn. Vooral gaan proefrijden dus, al hoef je het om de bijtelling niet te doen; de lichtere 1.4 TSI komt in tegenstelling tot de sterkere niet in aanmerking voor 20% bijtelling.

Tegen beter weten in

Het is algemeen bekend dat wanneer een product op een hoog voetstuk staat, het des te harder valt als het de inherente torenhoge verwachtingen niet waarmaakt. De nieuwe Passat had dus behoorlijk (imago)schade kunnen oplopen, ware het niet dat Volkswagen zich fantastisch herpakt heeft. Op een gunstig moment (nu de concurrentie niet bijster sterk is) tilt het de Passat boven zichzelf uit. We weten niet of Volkswagen daartoe bewust langer de tijd heeft genomen, want werkelijk, wat is de achtste generatie Passat een grandioze (zaken)auto geworden. Eén waarop zelfs hoger geclassificeerde auto's zich zullen stukbijten. Het is dat de Phaeton nog altijd in de prijslijst staat waardoor het predicaat 'vlaggenschip' in feite niet opgaat. Stilletjes weten we wel beter.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties