Audi A3 e-tron

De merkslogan ‘Voorsprong door techniek’ wordt met de A3 e-tron niet direct waargemaakt. Audi is immers niet de eerste autofabrikant die een plug-in hybride op de markt brengt. Maar de strategie om er wat later mee te komen, stevig door te ontwikkelen en te leren van de ‘fouten’ van andere merken geeft Audi wel een vliegende start. De A3 e-tron voelt namelijk – in tegenstelling tot belangrijke concurrenten – niet aan als een compromis.

Anders dan BMW, die een speciaal i-label in het leven riep, heeft Audi er heel bewust voor gekozen om bestaande modellen met elektrotechniek aan te bieden. Niet alleen om een gezond businessmodel op te bouwen, maar ook omdat de fabrikant uit Ingolstadt meer ziet in plug-in hybrides dan in volledig elekrisch aangedreven auto's, zoals de nabijgelegen concurrent uit München dat met de BMW i3 doet.

Geen volwaardige elektrische auto dus, maar wat wel?

De A3 e-tron is dus zo'n plug-in hybride. Feitelijk combineert die de voordelen van elektrisch rijden met de voordelen van een hybride. Een soort twee-in-één auto. Het batterijenpakket dat onder de achterbank ligt kan in theorie 50 volledig elektrische kilometers mogelijk maken. Door allerlei realistische factoren is dat in de praktijk zo'n tweederde van die actieradius. Zijn de accu's leeg, dan kan de A3 e-tron ‘ingeplugd’ worden om bijgeladen te worden.
Dat laden neemt circa drie uur en drie kwartier in beslag aan een huiselijk 230 Volt-stopcontact en om en nabij de 2,5 uur aan een laadpunt met krachtstroom (380 Volt). Maar er kan ook worden doorgereden wanneer de accu-energie de bodem heeft bereikt. In dat geval neemt de benzinemotor het over en kan een totale actieradius van maximaal 940 km worden bereikt. En daarna is er nog altijd geen nood aan de man. Een traditioneel tankstation is immers altijd dichtbij om nog lang verder te kunnen rijden. Zo vaak en dus zo ver als je wilt. Zonder laadpauzes.

“Zelfs het zoemen van de elektromotor is vakkundig weggewerkt.”
over de Audi A3 e-tron

Wat merk je van die verschillende aandrijfvormen?

Wie met een vol accupakket op stap gaat zal na een druk op de startknop niets horen. De Audi A3 e-tron rijdt dan volledig elektrisch weg en is fluisterstil. Echt fluisterstil. Zelfs het zoemen van de elektromotor, dat sommigen als storend ervaren, is door de ingenieurs vakkundig weggewerkt. Met name in de stad een heel prettige rij-ervaring. Vraag je echt veel vermogen – de zogenaamde Boost-functie – dan schakelt de viercilinder soepel in en ondersteunt deze voor maximale prestaties. Pas als het batterijenpakket volledig is uitgeput zal de benzinemotor continue voor de aandrijving zorgen en ondertussen het stroomniveau weer op pijl proberen te brengen. In dat geval klinkt de A3 e-tron als elke andere A3 met benzinemotor in het vooronder.

Maximale prestaties zeg je, maar wat houdt dat in?

Wel, de 1.4 TFSI ontwikkelt 150 pk en 250 Nm. Aan de conventionele krachtbron is een elektromotor met 102 pk en 330 Nm gekoppeld welke samen kunnen werken dankzij een speciaal voor de e-tron ontwikkelde S tronic-transmissie. Gezamenlijk brengen ze 204 pk en 350 Nm op de voorwielen over. En het zal niet verbazen dat daarmee een sprint naar 100 km/h in 7,6 seconden mogelijk is en een topsnelheid van 222 km/h kan worden behaald. Behoorlijk rap. Bovendien reageert de auto dankzij het onmiddelijke koppel van de elektromotor heel direct op ingevingen via het gaspedaal. Handig voor tussenacceleraties.

Mooie prestaties, maar het verbruik dan?

Audi claimt een verbruik van 1,5 l/100 km, gemeten volgens de Europese ECE-norm welke speciaal voor plug-in hybrides ontwikkeld werd. Daarbij gaat men uit van een traject waarbij de accu’s volledig kunnen worden benut en de rest van de rit wordt afgelegd in hybride-modus. Als je de eerste vijftig kilometer volledig elektrisch rijdt, en dus geen druppel benzine verbruikt, en vervolgens de rest van de rit 3,0 l/100 km scoort dan kom je op dit verbruik uit. Niet realistisch? Als je elke dag 200 à 300 km rijdt niet. Maar aangezien naar verluidt 80% van de Europese automobilisten dagelijks minder dan 70 kilometer rijdt voor het gros van de mensen een bijna utopische oplossing. Maar het vergt wel de discipline om op te laden, anders doe je het voordeel teniet.

“Je snoept van alle walletjes het lekkerste.”
over de Audi A3 e-tron

Wat is er verder anders dan aan een gewone A3?

Eigenlijk niet zoveel. Ook de A3 e-tron profiteert van de onberispelijke afwerkingskwaliteit die we van Audi inmiddels als de standaard mogen zien. En de matzwarte grille met verchroomde spijlen, de e-tron-logo’s en de speciale wielen zal ook niet iedereen meteen opvallen.
In het interieur is bovendien een Power-meter opgenomen en wordt de status van de batterijen getoond, precies op eenzelfde meter als de inhoud van de brandstoftank. Dat brengt ons meteen tot het enige ‘echte’ nadeel van de A3 e-tron: de brandstoftank moest door de accu’s verplaatst worden onderin de kofferbak. En dat snoept een stevige 100 liter van de oorspronkelijke bagageruimte af. De A3 e-tron moet het hierdoor stellen met een bescheiden 280 liter achter de achterbank. En als we dan toch de compromissen aan het aanhalen zijn, ook de besturing is net even wat lichter dan in een gewone A3. Het laatste puntje, de vanwege de vele accu's 200 kilogram aan extra gewicht, hebben wij niet als een nadeel ervaren.

Klinkt als een must-have, maar wat kost dat?

Audi heeft in Nederland de prijzen vastgesteld op € 39.700,-. Dat is een pittige € 9.000,- meer dan de voordeligste, elektromotor-loze A3 Sportback 1.4 TFSI, maar de uitrusting van de A3 e-tron is standaard al bijzonder compleet. Bovenal is dit een prijsniveau waarmee Audi volop de concurrentie aangaat met de BMW i3 (met range extender), Mitsubishi Outlander PHEV, Opel Ampera en zijn technisch identieke neef uit Wolfsburg, de Golf GTE. En net als die hybrides komt ook de A3 e-tron in aanmerking voor 7% bijtelling.

Kopen?

De Audi A3 e-tron is een plug-in hybride die die vanaf het eerste moment weet te overtuigen. Hij rijdt bijna identiek aan elke andere A3, profiteert van dezelfde afwerkingskwaliteit en is bovendien stiller, zuiniger en in de stad zelfs fijner om te rijden. Oftewel, je snoept ermee van alle walletjes het lekkerste. Maar de A3 e-tron vraagt een gegadigde wel reëel te blijven. Wanneer deze dagelijks honderden kilometers moeten kunnen afleggen, haal je er niet uit wat erin zit. Maar goed, dan profiteer deze altijd nog van die lage bijtelling. En dat, op de kleinere bagageruimte na, zonder concessies. Dat klinkt goed in de oren, toch?
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties