Sportiviteit zonder comfort-verlies: Koni FSD

Een sportieve auto heeft vaak minder comfort, een comfortabele auto een minder goede wegligging. Koni maakt een einde aan deze compromis met FSD, een nieuwe schokbreker.

De Nederlandse schokbrekerfabrikant Koni maakt een eind aan de eindeloze compromis tussen comfort en sportiviteit. Wanneer je je auto sportievere rijeigenschappen mee wilt geven, gaat dat gegarandeerd ten koste van je comfort. Ook banden met een laag profiel zijn veel minder comfortabel. En wat te denken van verkeersdrempels die met veel beleid moeten worden genomen. Kortom; ondanks de betere wegligging heeft een sportieve schokbreker heel veel nadelen. Maar dat geldt ook voor een comfortabele schokbreker. De wegligging is een stuk minder, de carrosserie veel in beweging en de besturing is vaak vaag.
 
Frequency Selective Damping
Koni presenteert FSD, Frenquency Selective Damping. Ze zetten het product in de markt als de enige schokbreker die prima (sportieve) rijeigenschappen heeft, zonder dat het ten koste gaat van het comfort. Tot voor kort klonk dat als een sprookje, maar Koni maakt het werkelijkheid.
 
Hoe werkt FSD?
Het systeem werkt niet, zoals je zou verwachten, met behulp van elektronica. Elektronica zou lastig achteraf te monteren zijn en aangezien Koni het moet hebben van de aftersales markt zou dat geen verstandige stap zijn. Van de buitenkant ziet de FSD schokbreker er dan ook uit als iedere andere schokbreker. Het geheim schuilt aan de binnenkant waar het gepatenteerde FSD-systeem is gemonteerd. Een extra kanaal, dat automatisch wordt opengezet of afgesloten, zorgt voor een supersnelle verplaatsing van de olie in de schokbreker. Het systeem past zich aan aan de hand van de frequentie waarmee de schokbreker beweegt. Kort gezegd komt het erop neer dat de schokbreker zich bijzonder snel kan aanpassen aan de situatie van de weg. Bij een gat in de weg wordt de schokbreker razendsnel op kracht gebracht, duwt het wiel naar beneden en vervolgens wordt de auto ‘zacht’ opgevangen. Wanneer dezelfde weg zou worden gereden met een auto met zeer sportieve schokbrekers dan zouden zowel auto als wiel tegelijk ‘landen’. De schokbreker is zo stug dat deze met auto en al omhoog komt.
 
In de praktijk
Al die theorie is natuurlijk leuk, maar wat doet FSD in de praktijk? Koni nodigde ons uit op het Circuit van Zandvoort. Daar hadden we de mogelijkheid om een hele dag kennis te maken met het systeem. Maar liefst 8 verschillende auto’s stonden klaar om een parcours af te leggen en een rondje te maken op het circuit. Van elke auto stonden twee types, één met af-fabriek schokbrekers en één met Koni FSD schokbrekers. Na eerst de slalomproef te hebben gedaan en een aantal verkeersdrempels te hebben genomen, was het tijd om een rondje over het circuit te maken.
 

Circuit

Als eerste nam ik plaats in de Audi A4 met af-fabriek schokbrekers. Tijdens de slalomproef blonk de auto bepaald niet uit en ook op het circuit helde de carrosserie over en begon de A4 licht te glijden in de bochten. De A4 met Koni FSD schokbrekers stond daarna klaar voor dezelfde ronde. Al bij de slalomproef bleek dat de auto een stuk zekerder aanvoelde en ook op het circuit waren hogere bochtsnelheden te halen zonder dat de auto begon te glijden. De sportieve rijeigenschappen van de auto waren dus een stuk verbeterd. Maar hoe zit het met het comfort. Het is moeilijk te zeggen, want op het circuit kun je slecht uitproberen hoe het met het comfort van een auto zit. Tijdens de diverse hobbels en verkeersdrempels die Koni op een leeg stuk terrein had neergelegd, was wel te merken dat er met het comfort niets mis was. Sterker nog, drempels waren met meer snelheid te nemen en de auto dook minder ver weg wanneer je (te) hard over een drempel reed.
 

Acht verschillende auto´s

Naast de Audi A4 heb ik ook gereden met de Seat Altea, Volkswagen Golf, Mercedes E-klasse, Volvo S80, Mini Cooper, BMW 1- & 3-serie. Bij de ene auto was het verschil veel groter dan bij de andere. De Mini Cooper bijvoorbeeld begon op het circuit in de bochten behoorlijk te glijden en de banden gilden het uit. Het exemplaar met Koni FSD schokbrekers was veel stabieler, gleed niet meer en de banden piepten nog maar zachtjes. De Mercedes E-klasse zonder Koni FSD’s was vreselijk om de slalomproef mee te doen en het verschil was dan ook duidelijk te merken. De Seat Altea was een auto die zowel met als zonder FSD bijzonder goed presteerde. Het verschil was maar nauwelijks te merken.
 
Prijs en levering
Koni levert de set nu al voor een heel aantal auto´s. Die serie zal in de loop van de tijd flink worden uitgebreid. Nu al zijn diverse modellen van onder andere Audi, BMW, Mini, Mercedes, Opel, Volkswagen, Seat, Saab en Volvo uit te rusten met FSD. De prijs ligt rond de € 550,-.
 
Conclusie
Koni is erin geslaagd de compromis tussen comfort en sportiviteit uit te bannen. De FSD schokbrekers zorgen niet alleen voor een veel betere wegligging maar behouden ook nog eens het comfort van de standaard schokbrekers. Drempels en slechte wegdekken worden zelfs comfortabeler afgelegd met de FSD schokbrekers dan met de affabriek exemplaren. Er staat nu niets meer in de weg om sportiviteit en comfort bijzonder goed te combineren. Dat het systeem zich al bewezen heeft blijkt niet alleen uit deze ervaring, maar ook uit het feit dat Lamborghini standaard FSD onder de Gallardo monteert. Behalve Lamborghini zullen er volgens Koni meer fabrikanten volgen...

Meer informatie: www.koni-fsd.com

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties