Suzuki SX4

Zeven jaar geleden was Suzuki met de SX4 een pionier. Een nieuw segment van compacte crossovers werd indertijd geboren en de SX4 was er vroeg bij. Maar die voorsprong is men kwijt. Het segment begint uit zijn voegen te barsten en is een ware vechtmarkt geworden. Suzuki ontsnapt daaraan door de nieuwe SX4 te laten promoveren. Slim, want daar lijkt men een veel aantrekkelijker positie te kunnen opeisen. De SX4 is ruimer geworden, veel comfortabeler en nog scherper geprijsd ook. Klinkt veelbelovend.



De nieuwe Suzuki SX4 staat er heel anders bij dan de zeven jaar geleden gepresenteerde eerste generatie. De lengte nam met 15 centimeter toe tot een totaal van 4,30 meter en betreedt daarmee een hogere klasse. Want waar de vorige SX4 de strijdbijl in het B-segment hanteerde, doet de nieuweling dat als volwaardige C-segmenter. Een opmerkelijke keuze, want Suzuki verlaat er een markt mee die juist nu booming business is. Met modellen als de Renault Captur, Peugeot 2008, Chevrolet Trax en Opel Mokka is het segment in een jaar tijd tot een volwaardig onderdeel van de automarkt uitgegroeid. Suzuki zoekt het echter hogerop. En daar treft men onder meer de Nissan Qashqai, Mitsubishi ASX en Peugeot 3008. Ervaren en succesvolle formules, maar ook crossovers die inmiddels hun jeugdige en frisse fase wel gepasseerd zijn. En daar zou Suzuki heel mooi de vruchten van kunnen plukken.

Hoog Qashqai-gehalte

Of Suzuki gaat profiteren van de leeftijd van haar concurrenten zal de praktijk moeten uitwijzen. De Japanners zullen de consument immers niet zomaar om haar vinger kunnen winden. In deze klasse speelt emotie een belangrijke rol en dus zal Suzuki het hart van de potentiële koper moeten veroveren. Beslist geen gemakkelijke opgave. Want in dat licht bezien moet ons, voordat we de SX4 op zijn inhoudelijke capaciteiten beoordelen, toch echt iets van het hart. Vanaf het moment dat Suzuki begin dit jaar de eerste beelden van de gloednieuwe SX4 vrijgaf hebben we te maken met een bepaalde ontgoocheling. Enerzijds omdat de SX4 enorm afwijkt van het S-cross studiemodel waarmee we werden opgewarmd voor zijn komst, maar buiten dat ook door de überhaupt weinig creatieve geest van de ontwerpers. We hadden zo graag een veel spannender uiterlijk gezien, daarmee werden we immers ook geteast. Suzuki koos evenwel voor een veilige weg en dat maakt de SX4 weinig vooruitstrevend. Sterker nog, van opzij, maar zeker ook van achteren doet hij sterk denken aan de Nissan Qashqai. Het feit dat die Japanse tegenhanger volgend jaar vervangen wordt geeft wat ons betreft pijnlijk aan hoe weinig vooruitstrevend het ontwerp van de nieuwe SX4 is. Suzuki had opnieuw de pionier uit kunnen hangen en daarmee zich vol in de kijker kunnen spelen in Europa, maar verzuimt hierin. Een gemiste kans.

De bekende daalder

Hoe persoonlijk design eigenlijk ook is, het is in dit hippe segment van ongekend belang. Een stoere uitstraling die samengaat met praktische bruikbaarheid is waar we vandaag de dag voor vallen. Crossovers pakken niet voor niets meer en meer marktaandeel af ten koste van de traditionele midi-MPV’s. De Qashqai en consorten hebben er buitengewoon mee weten te scoren. En doen dat ondanks hun technisch hoge leeftijd nog steeds. In dat licht bezien komt Suzuki met de gloednieuwe SX4 precies op het juiste moment. Dat begint meteen al bij een verleidelijke binnenkomer. De prijslijst van de SX4 begint bij € 17.999,- en daarmee ligt het prijsniveau van de Suzuki enkele duizenden euro’s lager dan zijn concurrentie. Sterker, soortgenoten uit het lagere B-segment zijn, op de Renault Captur na, minimaal even duur dan wel duurder. Suzuki weet dan qua design niet meteen de meest waardevolle punten te scoren, het doet dat qua prijsniveau wel. En zo sta je voordat er een meter is gereden al op een enigszins comfortabele voorsprong.

Bijna een cabrioleven


Kan Suzuki die voorsprong verder uitbouwen? Dat hangt ervan af wat je krijgt voor dat geld. Dat is een belangrijke vraag in deze. Wel, om maar meteen het verlossende antwoord te geven, je krijgt er veel voor terug. Bovengemiddeld veel eigenlijk. Suzuki gunde veel van de toegenomen lengte aan de achterpassagiers welke hierdoor profiteren van 44 millimeter extra beenruimte. Dat is aanzienlijk. Daar komt bij dat ook de portieren fors groter zijn en ondanks dat de auto lager is geworden de algehele instap is verbeterd. Wat dat betreft geen klagen. Kritiek is er wel op de hoofdruimte. De (luxe) uitvoeringen waar wij mee reden beschikten allemaal over het panoramische dak waarbij iemand al bij een lengte van net boven de 1,80 meter met ingetrokken hoofd komt te zitten. Wie met uit de kluiten gewassen pubers op stap gaat doet er zodoende goed aan die optie niet aan te vinken. En dat is eigenlijk heel zonde. Suzuki is namelijk een van de weinige merken waarbij het panoramische dak ook daadwerkelijk open kan. En nog vrij ver ook. Van een cabrio-ervaring spreken gaat te ver, maar fraai is het zeer zeker wel.
Verder op ruimtelijk gebied vooral lof. Voorin zit je buitengewoon ruim en met een enorm vak in de middenarmsteun, een fors dashboardkastje en diverse kleine vakjes zit het met de opbergmogelijkheden voor kleine spullen wel goed. Grootste troef is overigens de bagageruimte. Die meet (inclusief de dubbele bodem) maar liefst 430 liter en behoort daarmee verreweg tot de grootste in zijn klasse. Flexibiliteit zoals een verschuifbare achterbank moet de SX4 dan weer wel ontberen.
Ondanks zijn ruimte kan het interieur van de SX4, net zoals het exterieur, niet meteen een hogere hartslag doen veroorzaken. Zakelijk en strak is de sfeer binnenin. Herkenbaar Suzuki ook. En feitelijk is daar niets mis mee. Alle knoppen bevinden zich binnen handbereik en op de posities waar je ze verwacht, maar de afwerking had wel een tandje beter gemogen. Niet alleen is het merendeel van de gebruikte materialen uit harde kunststoffen vervaardigd, de verschillende onderdelen sluiten ook niet overal even netjes aan.

Allemansvriend

Rijden doet de SX4 heel voorspelbaar. Verwacht geen poespas of emotionele rijderservaring, maar een ‘comfortabel van A naar B’-gevoel. De besturing is licht en weinig communicatief en ook het onderstel biedt amper een opwindende rij-ervaring. De SX4 moet het hebben van zijn comfortabele karakter en die taak vervult hij met verve. Oneffenheden en slechte wegen worden met gemak gefilterd en zelfs de meest nare gaten en kuilen in de weg trotseert de SX4 probleemloos. Wie een stapje verder wil gaan kan zich uitleven met de Allgrip-versie. Die is voorzien van vierwielaandrijving welke de achterwielen mee laat werken wanneer dat nodig is. Een draaiknop tussen de voorstoelen maakt het bovendien mogelijk de vierwielaandrijving permanent in te schakelen wanneer je vast dreigt te raken of de Sport-stand te activeren als je alle dynamiek uit de SX4 wilt halen.
Interessant, maar in de praktijk zullen de verkooplijsten gedomineerd gaan worden door de voorwielaangedreven-variant. Daarbij verwacht Suzuki ongeveer een gelijke verdeling tussen de benzine- en dieselversies. De keuze daartussen is bewust eenvoudig gehouden: van beide varianten is er één. De dieselmotor is 120 pk en 320 Nm sterk en komt dankzij zijn CO2-uitstoot van 110 g/km in aanmerking voor 20% bijtelling. Wie benzine wil rijden komt automatisch terecht bij de 1.6 liter viercilinder welke een vermogen van eveneens 120 pk ontwikkelt, maar het moet stellen met slechts 156 Nm (bij 4.400 tpm). Dat geringe koppel werkt niet in het voordeel van de SX4. De motor is loom en je moet veel schakelen en toeren maken om snelheid te krijgen en te behouden. Hoewel de nieuwe SX4 zeker niet de enige is, is hij als jongste Aziaat wellicht het ultieme bewijs dat de Japanse fabrikanten nu toch echt de overstap moeten gaan maken op moderne turbomotoren die koppelrijk zijn en telkens weer worden geprezen om hun souplesse. Nu we daaraan (in Europa) massaal gewend raken valt des te meer op hoe futloos turboloze motoren onderin het toerengebied zijn. Een pluim krijgt de SX4 wel voor de CO2-uitstoot en het door de fabriek opgegeven verbruik. Suzuki claimt 125 g/km en een verbruik van 5,4 l/100 km waarmee hij ondanks zijn hogere vermogen niet veel onderdoet voor zijn concurrenten. Knap!


Verstandige keus

Suzuki verleidt met de SX4. Niet zozeer in passionele zin, maar zeer zeker wel in rationele. De nieuwe SX4 is gegroeid, fors gegroeid. Met uitzondering van de minder royale hoofdruimte voor de achterpassagiers is hij de ruimste in zijn klasse. De door ons gereden benzinemotor overtuigt niet als het aankomt op souplesse en vermogen, het blok laat wel heel keurige verbruiks- en emissiewaarden zien. En ook het onderstel heeft zijn voors en tegens. Sportief is de SX4 niet, comfort speelt een prominente rol in zijn karakter. De SX4 heeft echter één heel aantrekkelijk en belangrijk bevonden troefkaart: zijn prijskaartje. De ruimte van een C-segmenter, voor de prijs van een auto uit het B-segment. Je hart mag dan wellicht niet acuut op hol slaan, je hoofd doet je hart alsnog sneller kloppen.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties