Toyota Prius Plug-in Hybrid

Nu de mogelijkheden er zijn is het natuurlijk prachtig om een auto te rijden waarvoor geen bijtelling betaald hoeft te worden. Dat betekent concessies, dat weet je, maar die soms honderden euro’s per maand die je ermee bespaart zijn wel lekker meegenomen. Tot de grootste voordeelpakkers van dit moment behoort ook de Prius. De Prius Plug-in Hybrid om precies te zijn. En wij reden deze stekkerhybride om erachter te komen hoe dat in de praktijk ervaren wordt.

Met de Plug-in Hybrid variant van de Prius geeft Toyota een vervolg aan het enorme succesverhaal van haar hybride. Een auto waarmee Toyota zichzelf enorm op de kaart heeft gezet en de naam Prius net als TomTom, Aspirine en Jeep niet alleen een merknaam is, maar zelfs tot soortnaam is verheven. Toyota positioneert zich daarmee wereldwijd als dé hybridefabrikant en die naam heeft men ook verdiend. Inmiddels hebben de Japanners bewezen zeer succesvol te zijn met het bouwen van deze ‘dubbelmotorige’ voertuigen die in sommige landen zelfs een ware cultstatus hebben verworven. In ons land is de Prius eveneens uitgegroeid tot een waar succesnummer. Niet zozeer omdat we nu per se willen laten zien het beste voor te hebben met het milieu, maar vooral omdat wij als Hollanders nu eenmaal graag in onze portemonnee kijken. Autofanaten zien de Prius daarmee als een van de oorzaken dat de liefhebberij in Nederland steeds verder naar de achtergrond verdwijnt, maar het moet eerlijk gezegd worden dat een groot deel van de bevolking de auto met open armen ontvangt.

Extra ´accuradius´
Bij de Plug-in Hybrid gaat Toyota nog een stapje verder dan met de conventionele Prius. Daar waar een gewone Prius beschikt over een relatief klein accupakket, waarmee hooguit een aantal kilometers en tot maximaal 50 km/h volledig elektrisch kan worden gereden, beschikt de Prius Plug-in over een aanzienlijk groter pakket batterijen. Die zijn groot genoeg om in de praktijk zo’n 18 km volledig elektrisch mee te rijden en ook tot een snelheid van 85 km/h zonder ingeschakelde verbrandingsmotor voort te bewegen. Om die accu’s op te laden kan de auto aan de stekker worden gelegd, vandaar ook de naam Plug-in Hybrid. Binnen anderhalf uur zijn de accu’s weer volledig volgeladen en kan – op basis van onze test - opnieuw 18 km volledig elektrisch worden gereden. Gaat de reis verder, dan gedraagt de Prius Plug-in zich als elke andere Prius en werken de benzine- en elektromotor zoveel mogelijk samen. Op een voortreffelijk harmonieuze wijze overigens.

Subsidies
De hybridetechniek heeft Toyota inmiddels verder en verder geperfectioneerd, maar dat zal de meesten een zorg zijn. Het gaat vooral om het fiscale en daarmee financiële verhaal. En op papier zijn de voordelen zo mooi dat er geen twijfel over bestaat dat je naar de Toyota-dealer moet rennen. Een verbruik van slechts 2,1 l/100 km (1 op 48 inderdaad) en een CO2-uitstoot van 49 g/km en daardoor geen bijtelling. Maar er zijn meer financiële voordelen, tenminste als je zelfstandig ondernemer bent. Dankzij de KIA, MIA en Vamil krijg je te maken met respectievelijk kleinschaligheidsafstrek, milieu-investeringsaftrek en een willekeurige afschrijving op milieu-investeringen waardoor het belastingvoordeel zover op kan lopen dat je feitelijk nog maar een kwart van de aanschafprijs betaalt. En dan rij je voor dik 8 mille wel in een splinternieuwe auto waarover je ook nog eens geen bijtelling hoeft te betalen. Als leaserijder heb je wat minder met die aanschafprijs te maken, maar is het eveneens mooi meegenomen dat ook de leaseprijzen van de Plug-in Hybrid zeer gunstig liggen.

De keerzijde
Financieel gezien kun je zodoende eigenlijk niet om de Prius Plug-in Hybrid, of een van zijn soortgenoten, heen. De argumenten wegen zelfs zo zwaar dat het amper nog uitmaakt of je de auto nu wel of niet mooi vindt, wel of niet prettig vindt rijden en hoe deze afgewerkt is. Natuurlijk zullen pure autoliefhebbers zich nog weleens achter het oor krabben, maar wie minder om auto’s geeft heeft aan bovenstaande genoeg. En dat begrijpen wij maar al te goed, ondanks dat wij ook als liefhebbers naar de auto kijken. Wie dat ook doet zal concluderen dat de Prius Plug-in Hybrid, zeker met zijn vanafprijs van € 39.645,- niet meteen de auto zou zijn die je aanschafte als er niet dit soort belastingvoordelen op zouden rusten. Velen vinden, hoe subjectief ook, de Prius geen mooie verschijning. Maar wat ons wellicht het meeste tegenstaat is het interieur. Dat moet hightech overkomen, maar doet erg aan jaren geleden denken. Een gevoel dat je alleen maar bevestigd wordt bij het aanraken van de verschillende onderdelen, het gebruiken van het audio-/navigatiesysteem en wanneer je een deur opent of dichtslaat. We zeggen niet dat de Prius een gedateerde auto is, want alle moderne technologie is aanwezig, maar het oogt allemaal wel van jaren terug.

Ruim en comfortabel
Qua rijden is eenzelfde beleving van toepassing. Ook hier zal de liefhebber geen enkele emotie voelen. De besturing is wollig, de CVT zorgt ervoor dat de motor veel toeren maakt en het onderstel heeft weinig dynamisch in zich. Dat neemt niet weg dat de Prius juist wel een heel comfortabele auto is. Daarnaast is hij relatief stil, het onderstel zeer vergevingsgezind en dankzij de indirecte besturing is van een nerveus karakter geen enkele sprake. Dat comfortabele karakter vertaalt zich eveneens door in de binnenruimte. De Prius biedt volwaardig ruimte aan vijf personen en hun bagage. Mede door de grote achterklep is de bagageruimte van 441 liter handig toegankelijk en is het interieur talrijke kleine opbergvakjes rijk. Daar valt helemaal niets op af te dingen.

Praktijkverbruik
En hoe zit het dan met het verbruik? Daar is immers nogal wat ophef over. Klopt. En ook de Prius Plug-in Hybrid scoort bij lange na niet het verbruik van 2,1 l/100 km dat de fabriek opgeeft. Maar daar moet wel een heel belangrijke kanttekening bij geplaatst worden. Ten eerste is de meetmethode voor dit soort voertuigen anders dan voor andere auto’s en staat deze ver af van wat wij in Nederland in de praktijk rijden. Ten tweede is deze auto ontwikkeld met een bepaalde visie en als je die niet toepast werkt het concept niet. Dat betekent dat je zoveel mogelijk moet opladen en elektrisch, maar ook bewust moet rijden. Wie continue snelwegkilometers maakt zal niet beter scoren dan 5,0 l/100 km. Maar wie dagelijks maximaal 18 km naar zijn werk rijdt, daar oplaadt en vervolgens weer terugrijdt zal merken het grootste gedeelte van die rit elektrisch te rijden. En dan scoor je wel een gemiddeld verbruik dat heel keurig is. In de buurt van die 2,1 l/100 km komt de gemiddelde automobilist niet, zeker niet de leaserijder die deze auto veelal zal rijden, maar 1 op 25 (wat heel goed haalbaar is) blijft toch ook enorm netjes voor een auto van dit formaat?

Besparen
Je merkt het al wel. De haken en ogen zijn er in overvloed. Daar ontkomen we niet aan. En dat gaan we ook niet ontkennen. Maar joh, bestel lekker zo’n Prius of een willekeurige andere auto met 0% bijtelling en je houdt een boel geld in je zak. En wie echt autoliefhebber is? Die blijft gewoon lekker met zijn hart shoppen. Een hobby mag geld kosten toch?
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties