Fiat Punto TwinAir

Downsizing is een fascinerende ontwikkeling, maar het moet wel redelijk blijven. De grens tussen het denkbare en het haalbare wordt door autoproducenten alsmaar meer opgezocht. Fiat spant momenteel de kroon door een middelgrote auto als de Punto te verbinden met de TwinAir-motor. Een 2-cilinder! Is het Fiat naar de bol gestegen of zo?

Een viercilinder in een twee ton wegende toplimousine of SUV, tegenwoordig kijken we er niet vreemd meer van op. Hedendaagse technieken maken het mogelijk en de prestaties zijn er ten opzichte van de zes- of zelfs achtcilinder van weleer niet eens zoveel minder om. Bovendien hebben deze motoren zich qua capaciteit en betrouwbaarheid ruimschoots bewezen. Ook als er meer dan strikt noodzakelijk van hen wordt gevraagd. Maar met een tweecilinder een auto afdoende laten presteren, dat hebben we sinds mensenheugenis niet meer meegemaakt. Fiat pakte met de nuovo  500 de draad weer op en toonde aan dat het kan. Echter, aan de kleinste auto’s worden in de regel andere eisen gesteld dan grotere. Laat staan wat voor effect het hogere wagengewicht op zo’n minuscule motor heeft. Natuur versus wetenschap, doorgaans gaat dat niet door één deur, maar wellicht dat Fiat opnieuw het tegendeel bewijst.

Kek
De lancering van de Punto TwinAir valt tegelijk met een opfrisbeurt voor het populaire model die voortaan weer gewoon Punto heet. Cosmetisch gezien ging Fiat terug naar de Grande Punto, de Punto voor de Punto Evo. Kan je het nog volgen? Afijn, weten dat het front van de vernieuwde tweede generatie de bijzonder smaakgevoelige ‘bek’ kwijt is, is het voornaamste. De Fiat Punto smoelt weer als vanouds: frivool en in balans. Het interieur is sinds de Punto Evo speels en conform de markt ingericht, al had Fiat er goed aan gedaan het harde plastic op de deurpanelen te vervangen door moderner spul. Het merendeel van de middenconsole is dan weer in hoogglans pianolak gestoken. Bij een laagstaande zon kan het nogal spiegelen, maar verzorgd is het wel. Ook de mogelijkheid om het dashboard deels met kekke kleuren geheel naar eigen smaak aan te kleden is naar ons zin.

Schuifdak
Voor de stoelen zijn er nieuwe, frisse bekledingstoffen. Wij hadden nog liever dat Fiat’s aandacht naar de kussens van het meubilair was gegaan. Hoewel het lichaam voldoende ondersteuning krijgt, zit je meer op dan in de stoel. Geen prettige zitpositie als je het ons vraagt. Een zwaar gemis is het in hoogte kunnen verstellen van de passagiersstoel die bovendien wat hoog op zijn frame staat. Uitgerust met een schuifdak blijft er nog maar weinig hoofdruimte in de Punto over. Passagiers langer dan 1,80 meter komen klem te zitten. De oorzaak hiervan ligt volledig bij het optionele glazen dakpaneel, want zonder deze optie is er niets aan de hand en hebben vier volwassenen alle vrijheid. Achterin past dan nog 275 liter aan bagage. Meer opbergruimte (voor kleinere spullen) is er ook niet, behalve als je de bekerhouders achterin bij het voeteneind hiertoe rekent. Die zijn erg handig.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Smullen
Het belangrijkste nieuws bevindt zich zonder twijfel onder de motorkap. Na de Fiat 500 en de Lancia Ypsilon heeft de bekroonde 0.9 liter TwinAir ook zijn weg gevonden naar de Punto. Het 85 pk sterke blokje staat bij ons bekend als levendig en welwillig en ontpopt zich ook in de Punto als zodanig. Dankzij de alerte turbo zit de vaart er al snel in en verneem je eigenlijk nauwelijks dat er behoorlijke speling op het pookmechanisme zit. Accelereren naar 80 km/h gaat zelfs verrassend vlot. Ondertussen laat de karakteristieke, rauwe tweecilinderbrom zich nadrukkelijk horen. Aangezien de Punto nu eenmaal geen guitige 500 is vraagt dit om enige relativering. Nog altijd zijn we er niet helemaal uit of het bij een auto in deze klasse past. Eenmaal op kruissnelheid is het gelukkig prettig stil in de Punto. Ook op de snelweg.

Soft
Een tweecilinder is lichter dan een viercilinder. Toch heeft Fiat geen aanpassingen doorgevoerd aan het onderstel. De Punto koppelt een uitermate vriendelijk veerkarakter met een stevige demping. Op de weg uit deze keuze zich in een ophanging die ietwat moeite heeft het aaneenrijgen van een serie opeenvolgende hobbels en een enkele richel vrij duchtig kan doorgeven. De mate van comfort is zodoende sterk afhankelijk van het wegtype en de wielgrootte. 16 inch wielen (die Fiat levert met plattere, stijvere banden) zijn een stuk minder vergevingsgezind dan de standaard 15 inch velgen. Oncomfortabel wordt het nimmer, maar een meer afgewogen afstemming had ongetwijfeld geleid tot een bekwamer weggedrag. Nu voelt de Punto ondanks een kunstmatige, maar evenwichtige besturing iets onzeker aan. Met name in bochten. En op basis van zijn temperamentvolle uiterlijk zou je dat nu juist niet verwachten.

Verbruik
De drang van Fiat naar zuinige, schone en daarmee aantrekkelijke modellen in haar aanbod kent voorlopig geen grenzen en ook in de Punto ontpopt de bekroonde tweecilinder zich als een milieubewuste combinatie. Juist de Nederlandse consument zal maar wat blij zijn met een opgegeven verbruik van 4,2 l/100 km en een gemiddelde CO2-uitstoot van 98 g/km, want belasting- en BPM-vrij tot 2014. Zakelijke rijders profiteren van 14% bijtelling. Tot zover de begeerlijke theorie.
Maar dan de eerlijke werkelijkheid. Direct na het drukken op start van het gebruiksvriendelijke plug&play navigatiesysteem worden we het Italiaanse Balocco uitgestuurd, de autostrada op, om vervolgens via een lus door een ander dorpje retour te worden geleid. Een redelijk gemiddeld traject toch? Maar verder dan 7,6 l/100 km kwamen we echt niet. Een behoorlijke domper, maar niet helemaal onverklaarbaar. De Punto TwinAir weegt een forse 150 kg meer dan de gelijkgemotoriseerde Fiat 500 die ook moeite heeft om het fabriekverbruik te halen (4,1 l/100 km). Maar dan nog valt dit door Fiat niet goed te praten.

Conclusie
Hoe goed bedoelt van Fiat ook, als beoogd zuinigheidswonder schiet de Punto TwinAir zijn doel jammerlijk voorbij. Zelfs met de beste wil is het beloofde fabrieksverbruik niet te realiseren. Dit bagatelliseren als een incidentele eigenschap zou onrechtvaardig zijn, maar het maakt de Punto TwinAir nog geen links te laten liggen model. Er blijft genoeg verleidelijks over, met in de eerste plaats het langdurige belastingvoordeel en als goede tweede de vriendelijke vraagprijs van 13.290 euro. Toch eerst zelf even proeven? De vernieuwde Fiat Punto staat vanaf heden bij de dealer.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties