Chevrolet Captiva

Chevrolet noemt zichzelf zonder enige bescheidenheid ´Inventor of the SUV´. Die titel draagt men dankzij de Suburban uit de jaren ´30 die volgens de Amerikanen de allereerste SUV ter wereld was. De Chevrolet Captiva was bij zijn introductie in 2006 de allereerste voor Europa ontwikkelde SUV van Chevrolet en treedt daarmee min of meer in de voetsporen van zijn verre voorvader. Daarmee houdt elke vergelijking echter wel op.

Toen Chevrolet de Captiva introduceerde stond het segment nog relatief in de kinderschoenen. Het SUV-segment was nieuw en leek een trend. Die periode ligt inmiddels ruimschoots achter ons en de SUV heeft zich ontwikkeld tot een zelfstandige klasse binnen de Europese automarkt. Vooral merken als Kia (Sportage), Hyundai (Tucson/ix35) en Volkswagen (Tiguan) weten flinke verkoopaantallen te realiseren. Chevrolet weet met 120.000 exemplaren (sinds zijn marktintroductie) een aardige bijdrage te leveren, al raakten de verkopen het afgelopen jaar in een dip. Chevrolet Nederland wist slechts 300 exemplaren te verkopen. De reden? De enorm sterke concurrentie die tal van nieuwe modellen presenteerde, maar ook de run op de iets kleinere SUV. De Captiva valt immers niet in de klasse van de populaire Sportage en ix35, maar moet zich qua formaat eerder meten met de Sorento en Santa Fe.

Nieuw front
Om de strijd weer op volle sterkte aan te gaan werd de Captiva stevig beetgenomen. Vooral optisch gezien voerde de fabrikant een behoorlijke make-over door. Het front wordt gedomineerd door de nagelnieuwe bumper, motorkap en grille waarmee het model geheel aansluit bij de andere Chevrolet´s. De zijkant bevat nieuwe luchtinlaten in de voorschermen en bovendien werden de wielkasten verder aangezet. Aan de achterzijde enkel een paar nieuwe lichtunits, maar toch wekt de Captiva de indruk een nieuw model te zijn. Het rigoureus vernieuwde front neemt daarvan uiteraard de meeste credits op zich. Geslaagd vinden wij het in ieder geval wel. De Captiva oogt robuust en een stuk stoerder dan voor de facelift.

Interieur
Het interieur werd eveneens kritisch onder de loep genomen. Blikvanger is nog altijd het forse stuurwiel dat helaas door Chevrolet niet werd vervangen door een moderner ogend exemplaar. Een gemiste kans. Wat er wel werd gedaan zit ´em vooral in de details. We zien een nieuwe klokkenwinkel met blauwe verlichting, een anders ingedeelde middenconsole en randjes chroom. De verbeterde materialen en opgewaardeerde bouwkwaliteit zorgen ervoor dat de Captiva weer beter aansluit bij de concurrentie. Eveneens nieuw is het touchscreen kleurennavigatiesysteem. De bediening werkt eenvoudig en de weergave is prima. Audiotechnisch scoort de Captiva minder. Niet alleen is de kwaliteit van het audiosysteem van matig, maar ook de stem van het navigatiesysteem maakt er een haastklus van om de instructies uit te spreken.

Ruimte
Het punt waarop de Captiva hoge ogen gooit is zijn interieurruimte. Stap je in dan merk je al dat de Captiva een forse auto is. Zowel op de voorstoelen als de achterbank hebben je hoofd, armen en benen de ruimte. Wel hadden de voorstoelen meer zijdelingse steun mogen bieden. Op de zesde en zevende zitplaats is het net als bij de concurrentie behelpen. De stoeltjes zijn enkel geschikt voor kleine kinderen en wie met zeven inzittenden op vakantie gaat heeft geen bagageruimte meer. Gebruik je die twee zitplaatsen dan klap je ze gemakkelijk op in de laadvloer en profiteer je van 477 liter bagageruimte. Samen met de groot uitgevoerde opbergvakken in de middenarmsteun, het dashboardkastje en een aantal kleine vakjes zal er ook aan opbergruimte geen tekort zijn. Meer ruimte nodig? Klap dan ook de achterbank in ongelijke delen neer en profteer van 1.577 liter laadcapaciteit.

Comfortabel
Het is niet alleen maar uiterlijk vertoon waarmee de Captiva de concurrentie probeert bij te blijven. Ook motorisch werd er een flinke slag geslagen. De Captiva is leverbaar met drie nieuwe motoren: twee benzinemotoren en één diesel. Wij trapten af met de 2.2 liter viercilinder dieselmotor met een vermogen van 184 pk en een koppel van 400 Nm. Op papier een krachtige diesel. Sprinten van 0-100 km/h verloopt in 9,6 seconden en de topsnelheid ligt op 200 km/h. Ook in de praktijk bewijst het blok zijn kracht. Moeiteloos sleurt de dieselmotor de bepaald niet lichtvoetige Captiva (1.928 kg) de bergweggetjes in Tirol op. En ook op de snelweg blijkt het blok een prettige metgezel: veel koppel en een stille loop. De dieselmotor is een goede afspiegeling van het karakter van de Captiva. De auto is vooral op comfort gericht. Oneffenheden worden mooi weggefilterd, het is stil aan boord en als inzittenden profiteer je van veel bewegingsruimte. Wat dynamiek betreft scoort de auto minder punten. De besturing is licht en onnauwkeurig waardoor de communicatie met de voorwielen te wensen overlaat. Dat gebrek aan gevoel geldt ook voor de remmen die moeilijk te doseren zijn. In de bochtige Tirolse bergwegen maakt de Captiva bovendien duidelijk een zware en grote jongen te zijn die niet al teveel op heeft met een stevige stoeipartij. Ondanks dat wordt het overhellen absoluut beperkt, maar zo sportief als vele concurrenten tegenwoordig zijn is de Captiva niet. Kortom, de Captiva is duidelijk op comfort gericht. En daar is uiteraard niets mis mee.

V6 benzine
Behalve met de 2.2 liter dieselmotor reden wij eveneens met de 3.0 liter V6 benzinemotor. Op papier laat die krachtbron een goede indruk achter: 258 pk en 288 Nm wat goed is voor een 0-100 km/h sprint in 8,6 seconden en een topsnelheid van net geen 200 km/h. In de praktijk is van dat vermogen te weinig merkbaar. De automaat is daar de belangrijkste boosdoener van. Wie een bergweg naar boven klimt, merkt dat de automaat keer op keer een tandje verder terug moet schakelen om te voldoen aan je wensen en vervolgens flink in de toeren wordt gejaagd en pas laat overschakelt. Maar ook op vlakke wegen is er niet direct kracht beschikbaar en moet er een verzetje teruggeschakeld worden. De motor maakt daardoor bijna continue veel toeren en geeft een onrustig gevoel.

4WD
Met uitzondering van het basismodel - de 2.4 LT - zijn alle Captiva´s standaard voorzien van elektronisch geregelde vierwielaandrijving. Behalve dat daarmee het actieve veiligheidsniveau wordt verhoogd levert Chevrolet ook een tweetal elektronische systemen om de Captiva beter in het terrein te laten presteren. Met Hill Start Assist kun je gemakkelijk een helling oprijden zonder terug te vallen en met Descent Control wordt een afdaling gemakkelijker. Wie niet de ambitie heeft in het terrein te rijden zal ook van de Hill Start Assist profiteren. De hellingsproef wordt hiermee immers wel heel gemakkelijk. Om de systemen te demonstreren had Chevrolet een parcours uitgezet in de sneeuw waarmee vooral het vierwielaandrijvingssysteem bewees voor een verhoogde actieve veiligheid garant te staan.

Complete uitrusting
In de afgelopen jaren is gebleken dat SUV-kopers op zoek zijn naar een uitgebreid aangeklede auto en zodoende biedt Chevrolet enkel twee zeer rijk uitgeruste modellen aan. Instapper is de LT die standaard al wordt geleverd met 17 inch lichtmetaal, zeven zitplaatsen, navigatiesysteem, achteruitrijcamera, Bluetooth carkit, half lederen bekleding en tal van elektronische systemen als ESP, Hill Start Assist en Descent Control. De LT is enkel leverbaar in combinatie met de 2.4 liter benzinemotor (167 pk) en een handgeschakelde zesbak. Wie meer wenst kiest voor de LTZ die leverbaar is in combinatie met de gereden 2.2 liter diesel en 3.0 liter V6 benzine. Bij de LTZ wordt de standaarduitrusting aangevuld met 19 inch lichtmetaal, elektronische vierwielaandrijving, lederen bekleding, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, stoelverwarming, privacy glass en skid plates vóór en achter. Wat wil je nog meer?

Resumé
De Chevrolet Captiva heeft een grondige facelift ondergaan waarbij vooral het front een geheel nieuwe look heeft gekregen. Het interieur werd qua materialen verbeterd en kenmerkt zich nog altijd door een flink pak binnenruimte. Wat rijden betreft is de Captiva vooral een comfortabele auto waarbij je niet moet rekenen op een sportief rijgedrag. Motorisch gaat onze voorkeur uit naar de 2.2 liter dieselmotor. De krachtbron is stil, krachtig en soepel en past geheel bij het karakter van de Captiva. In combinatie met de LTZ-uitvoering heb je aan de Captiva een echte SUV: een imposant voorkomen, luxe uitrusting en veel comfort.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties