Overige

Formule 1 2015

Formule 1: Wat is er anders in 2015?

Redactie11 maart 2015

Komend weekend wordt de aftrap gegeven voor het Formule 1-seizoen van 2015 in het Australische Melbourne. Daarna volgen nog 19 races om op 29 november af te sluiten met de seizoensfinale in Abu Dhabi. Zoals altijd wijzigt ook dit jaar het één en ander aan de sport. Wij zetten de grootste aanpassingen even op een rij.

Minder auto's 1

Minder auto's

Tien verschillende renstallen verwachten we aan de start van seizoen 2015. Dat is er één minder dan vorig jaar, want Caterham is er niet meer bij. Marussia-opvolger Manor heeft de strijd nog niet opgegeven en verschijnt wel aan de start in Melbourne.

Minder motoren 2

Minder motoren

Vorig jaar werd de vertrouwde V8 opgegeven en vervangen door een 1,6-liter zescilinder met turbo en hybridetechniek. Elk team mocht toen 5 motoren naar het hiernamaals helpen. Dit jaar moeten ze het stellen met 4.

Minder punten 3

Minder punten

In een poging om wat meer spanning te injecteren werden tijdens de laatste race van vorig jaar dubbel zoveel punten uitgedeeld. Deze regel zorgde voor veel ophef onder de teams en de fans en is dan ook weer afgeschaft door meneer Ecclestone.

Iets zwaarder, meer bescherming 4

Iets zwaarder, meer bescherming

Het is niet alleen maar minder in 2015. Een ongetankte Formule 1 racer moet nu tenminste 702 kg wegen, een kilo meer dan vorig jaar. Zo is er iets meer ruimte voor de teams om de open cockpit te voorzien van hogere bescherming tegen een zijdelingse impact.

Nieuwe en virtuele safety car 5

Nieuwe en virtuele safety car

Na het zware ongeval van Jules Bianchi afgelopen jaar is er nu een virtuele safety car. Dat wil zeggen dat de wedstrijdleiding de auto’s kan afremmen. Een snelheidsbegrenzer vanaf race control, zeg maar. Ook heeft de F1 een nieuwe safety car en medical car geïntroduceerd, namelijk de Mercedes AMG GT en C 63 S Estate.

Doei lelijke neuzen! 6

Doei lelijke neuzen!

De meeste Formule 1-wagens van vorig jaar verdienen niet bepaald de schoonheidsprijs. Door veranderde regels zagen we de meest bizarre creaties aan de start. Dit jaar hebben de teams ook gedacht aan het uiterlijk en hebben de racewagens weer een neus die minder aan seksspeeltjes doet denken.

Gerelateerde artikelen

Honda Civic Type-R pakt Ring-record weer terug

Autonieuws
Honda Civic Type-R pakt Ring-record weer terug
> Artikel lezen

Only in America: p(l)ak een Kia op de bek en win 'm

Autonieuws
Only in America: p(l)ak een Kia op de bek en win 'm
> Artikel lezen

Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is

Autonieuws
Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is
> Artikel lezen

Ferrari racebaan op cruiseschip

Lifestyle & design
Ferrari racebaan op cruiseschip
> Artikel lezen

De Koenigsegg waarvan je het bestaan niet wist

Autonieuws
> Artikel lezen