Overige

Autorecycling in Nederland

Brekend! Elke nieuwe auto ongemerkt een ‘tweedehandsje’

‘Wat zegt de redactie bij Autowereld.com me nu?! Dus die als spiksplinternieuw aan mij verkochte, zuur verdiende auto is eigenlijk een gebruikte. Dat gaan ze niet menen?!’ Neen, zo serieus is het niet gesteld. Maar wat wel de volle waarheid is, is dat reeds 95% van de auto wordt gerecycled. In Nederland.

Met de terminologisch tijd mee

Met de terminologisch tijd mee

Nederland speelt een leidende rol in autorecycling en het sinds 1995 organiseert ARN, dat staat voor Auto Recycling Nederland, samen met autodemontage-, inzamel-, recycling- en shredderbedrijven, dat bijna de gehele auto hergebruikt wordt. Wie dat deels betaald? Wijzelf, door over elke nieuwe auto € 45,- recyclingbijdrage te betalen, tot 2013 bekend als het heden misplaatste verwijderingsbijdrage. Lees meer »

De auto als melkkoe, echt wel!

De auto als melkkoe, echt wel!

Iedere gerecyclede auto levert namelijk gemiddeld 14 kilo vloeistoffen, 55 kilo textiel en vezels, 65 kilo zand, 30 kilo banden, 35 kilo aluminium, 4 kilo olie en 55 kilo plastic op om hergebruikt te kunnen worden. Lees meer »

Tweede (stil)leven

Tweede (stil)leven

Om maar even een voorbeeld te noemen. Je kent ze wel, de bekende rubberen tegels onder de kinderschommel op het schoolspeelplein. Ooit moesten we rubberbomen daarvoor prijzen, nu zouden we oude autobanden moeten bedanken. En straatnaamborden, ook die waren vroeger een stuk minder statisch. Lees meer »

Helden van de toekomstige jeugdvelden

Helden van de toekomstige jeugdvelden

Heden is al meer dan driekwart van de Nederlanders bewust bezig met ‘een beter milieu begint bij jezelf’. De kennis over autorecycling is echter zeer gering, terwijl we daarin dus al jarenlang helden mogen noemen. Opmerkelijk. Dat maakt het desondanks niet te laat voor een persoonlijk schouderklopje. Lees meer »

5-stappenplan autorecycling

5-stappenplan autorecycling

Het hergebruiken van een auto kan opgedeeld worden in 5 stappen. Allereerst de inlevering bij een autodemontagebedrijf. Zij ontleden de auto vervolgens in twee categorieën: verkoop en recycling. Tot die laatste behoren zoal de accu, vloeistoffen, (koel- en remvloeistof, brandstof en motorolie), airbags en de banden. Lees meer »

Stap 2

Stap 2

Stap twee is transporteren van de opgeslagen gedemonteerde materialen voor recycling naar gespecialiseerde bedrijven die deze verwerken tot nieuwe producten, wat eigenlijk een op zichzelf staande bedrijfstak is. Lees meer »

Stap 3

Stap 3

Ondertussen wordt op de ‘autosloop’ het resterende autowrak gereedgemaakt voor het schredderbedrijf. Dat bedrijf heeft als primaire activiteit om nog aanwezige autometalen terug te winnen voor de metaalverwerkende industrie. Denk daarbij aan ijzer, koper en aluminium. Lees meer »

Stap 4

Stap 4

Stap vier is de tweede PST-fabriek, een afkorting van Post Shredder Techniek. Het autorestant, het zogeheten shredderafval, wordt hier gescheiden voor hergebruik in vier hoofdstromen, te weten mineralen, vezels, plastics en metalen. Lees meer »

Stap 5

Stap 5

Last but not least is het krijgen van een fantastisch tweede leven. Deels opnieuw als een als spiksplinternieuw overhandigde auto, deels als een ander industrieel product. Die vier tientjes worden dus zeker zeer goed besteed. Lees meer »

Gerelateerde artikelen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

MINI Yours Customised gaat nog een stapje verder

Autonieuws
> Artikel lezen

Gelekt: Ferrari 488 GTO is LaFerrari de baas

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe de originele Ford Mustang 'Bullit' een goed bewaard geheim bleef

Autonieuws
> Artikel lezen

Abt Sportsline stopt Audi RS3 liefst 500 pk toe

Tuning & styling
> Artikel lezen